Alaturi de RBS Romania care a devenit formator de piata de contractul derivat cu activ suport perechea euro/leu, ar putea sa apara si alte banci interesate sa devina market-maker-ii pe derivate, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache (foto).
Farmache se asteapta ca activitatea de market-maker al RBS pe derivatul EUR/RON sa fie un stimulent pentru intermediari si investitori pentru a se indrepta spre tranzactionarea acestui instrument.

“Speram ca RBS sa aduca lichiditatea si vizibilitatea pe care ne-o dorim pe acest contract. Reactile brokerilor si a investitorilor privind aceasta miscare au fost pozitive, insa trebuie sa fim constienti ca este nevoie de o perioada de acumulare, cresterea interesului nu se va produce imediat”, a afirmat Cosmin Bucur, director piete financiare al RBS Romania.

El a mai subliniat ca momentan RBS se va concentra pe contractul euro/leu, insa avand in vedere ca acest derivat are ca activ suport piata valutara, daca va exista interes si cerere vom introduce noi instrumente.

RBS Romania este marketmaker pe derivate de la BVB, dar si primul pe o pereche valuta, in timp ce la Bursa de la Sibiu exista doua companii are indeplinesc aceste functii, Broker Cluj pentru simbolul DESNP si WBS Romania pentru DEEBS.

RBS va asigura un volum minim de 1.000 de contracte pe fiecare din cele patru derivate cu scadenta in iunie, septembrie, decembrie si martie 2010. Banca va furniza un poll de lichiditate de 4 milioane de euro la vanzare si cumparare, ce reprezinta 1 milion euro pentru fiecare din cele patru scadente.

Spread-ul maxim (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare - n.r.) va fi de 0,5% pentru scadenta apropiata, 1% pentru a doua scadenta, 1,5% pentru a treia si 2% pentru seria cu cea mai indepartata scadenta.

Market maker-ul reprezinta participantul la piata derivatelor care se angajeaza sa mentina lichiditatea pietei pentru un anumit contract futures utilizand propriul capital, prin introducerea si mentinerea de oferte ferme de cumparare si vanzare in nume propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri