Investitorii si expertii consultati de catre Prognosis nu sunt convinsi ca piata de capital romaneasca a intrat pe un trend clar ascedent, conform ultimului sondaj realizat de compania de analiza.
Indicele de sentiment al investitorilor pentru BET-FI inregistreaza in ultimele zile din aprilie cele mai inalte valori de la inceputul tracker-ului, cu mai mult de un an in urma.

Din cadrul investitorilor intervievati, 57%, respectiv 53% se asteapta la cresteri pe termen de o luna pentru indicii BET-FI si BET.

Expertii se asteapta ca piata sa se consolideze in jurul unor valori mai mici decat cele actuale, inainte ca ea sa creasca din nou.

Astfel, circa 62% dintre experti vad o crestere a indicele BET-FI in urmatoarea luna, in timp ce 51% dintre participanti la piata cred intr-o apreciere pentru BET in aceeasi perioada.

Sentiment de incertitudine pe termen lung

Totusi, pe un orizont de timp de 6 luni, procentajul expertilor care se asteapta la o crestere a indicelui BET-FI s-a redus la 45%.

“Avem nevoie de o confirmare, inainte de a ne declara convinsi de instaurarea unei directii clare de crestere. Incertitudinea legata de trendul pe termen scurt si cel pe termen lung se poate evidentia printr‐o alta coincidenta: si in cazul expertilor, si in cazul investiorilor avem aceleasi procente pe cei care cred in cresteri/cei care prognozeaza o mentinere la cotele actuale”, afirma specialistii Prognosis.

Si in cazul indicelui BET, asteptarile pozitive pe termen lung sunt inferioare celor pe termen scurt, majoritatea investitorilor si expertilor nu sunt convinsi ca piata a intrat pe un trend clar ascendent.

In luna aprilie, numarul celor intervievati care se declara nici optimisti, nici pesimisti a inregistrat noi maxime, iar in pofida cresterilor din ultima perioada, investitorii sunt lipsiti de emotii extreme.

Doar 1% sunt extrem de optimisti si doar 7% sunt extrem de pesimisti, iar indicele de incredere a trecut peste nivelul neutru, pentru prima data in ultimul an.

“Totusi, nivelul de optimism se mentine in limite normale. Pentru confirmarea viziunii noastre negative numarul celor optimisti ar trebui sa fie mai ridicat. Ipoteza noastra a supraincalzirii pietei nu este confirmata de Indicele de incredere al investitorilor”, sustin analistii Prognosis.

Actiunile financiare, preferatele investitorilor si a expertilor


Sectorul financiar a redevenit vedeta bursei, iar 43% dintre investitori se astepta la performanta acestui domeniu in termen de 6 luni. In lunile ianuarie si februarie, numarul celor care mai credeau intr-o revenire a acestor actiuni era mult mai redus, de aproximativ 15%.

A doua pozitie in topul asteptarilor se afla sectorul farmaceutic, 19% dintre investitori preferand aceste actiuni. Atractive pentru ei mai sunt si sectorul utilitatilor si cel petrolier.


Aceleasi preferinte le au si experti de pe piata de capital romaneasca. Circa 49% dintre acestia au ales pe sectorul financiar, urmat de actiunile farmaceutice cu 25% dintre preferinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri