In septembrie 2007 am formulat prima documentare fundamentala importanta ca analist de piete internationale la Tradeville – noul Vanguard – in legatura cu o posibila prabusire a lirei sterline. Vulnerabilitatile sistemului financiar local, incoerenta Bancii Angliei si colaborarea defectuoasa a acesteia cu Trezoreria britanica deveneau tot mai vizibile. Dupa Statele Unite, Regatul Unit – percepeam la acel moment – putea fi urmatoarea locatie a unui colaps al pietei imobiliare si a unei crize majore de lichiditate.
Am reiterat ipoteza unei deprecieri masive a monedei britanice in cateva randuri anul trecut, si din nou la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an imediat dupa ce grupul bancar Royal Bank of Scotland Group Plc a anuntat public anticiparea unei pierderi aferente anului trecut de 28 miliarde lire sterline, cea mai importanta din istoria corporativa a Regatului Unit.

Pe parcursul perioadei care a trecut din toamna anului 2007, lira sterlina a suferit un declin puternic si generalizat, inclusiv in fata dolarului american – declin chiar mai dramatic decat cel produs in toamna anului 1992, cand guvernul Regatului Unit a fost fortat sa retraga moneda britanica din „mecanismul european al ratelor de schimb” („ERM”) pe fondul unui atac speculativ de proportii epice.

Si pe parcursul ultimelor saptamani, lira sterlina s-a confruntat cu o serie de teste fundamentale care ar fi trebuit teoretic sa acutizeze presiunile negative la adresa monedei britanice.


Pe 22 aprilie, cele mai recente date au indicat ca in anul fiscal care s-a incheiat pe 31 martie deficitul bugetar al Regatului Unit a atins 90 miliarde lire sterline, cel mai mare al perioadei care a trecut de la cel de-al doilea razboi mondial – si triplandu-se astfel fata de nivelul raportat pentru anul fiscal anterior. Doar in luna martie, deficitul bugetar a fost de 19,1 miliarde lire sterline, un nivel record – desi estimarile initiale se concentrau pe 15,5 miliarde lire sterline.

In aceeasi zi, in discursul sau asupra bugetului, cancelarul Trezoreriei Regatului Unit, Alistair Darling, a anuntat cifre plecand de la anticiparea unei contractii economice de 3,5% in acest an dar si a unui reviriment de 1,25% in 2010. La foarte scurt timp dupa declaratiile cancelarului Darling, insa, Fondul Monetar International a apreciat public ca economia britanica s-ar putea contracta cu 4,1% in acest an, si din nou cu 0,4% pe parcursul anului urmator.



Pe 23 aprilie, agentia de rating Moody’s Investors Service a afirmat ca finantele publice ale Regatului Unit „se deterioreaza”.

Pe 24 aprilie, datele preliminare au indicat ca in primul trimestru al anului curent economia britanica s-a contract cu 1,9% - marcand astfel cel mai dramatic declin din ultimii 20 de ani, si de asemenea prima data in perioada care a trecut de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cand o scadere de peste 1% este inregistrata in doua trimestre consecutive (in ultimele trei luni ale anului trecut, produsul intern brut a suferit un declin de 1,6%). Cifra anuntata pe 24 aprilie a surprins negativ estimarile initiale, care se concentrau pe o contractie de 1,5%.

Pe de alta parte, angajarea Bancii Angliei in actiuni neconventionale de „relaxare monetara cantitativa” nu pare sa conduca la rezultate spectaculoase – yield-urile notelor de trezorerie guvernamentale britanice cu scadente pe termen mediu si lung continuand sa creasca. In aceste conditii, publicul este indreptatit sa anticipeze ca banca centrala a Regatului Unit va majora treptat volumul cumpararilor de bonduri guvernamentale – o perspectiva care teoretic, si „ceteris paribus”, este nefavorabila lirei sterline.

Premisele fundamentale potential negative rezumate mai sus, insa, nu au condus la o depreciere suplimentara a lirei sterline. Dimpotriva, pe parcursul saptamanilor recente moneda britanica s-a stabilizat in fata dolarului american – stabilizare de altfel net favorabila cumparatorilor.

Prabusirea pietei imobiliare, a sectorului bancar si a economiei Regatului Unit in ansamblu, taieri agresive ale dobanzii cheie urmate de „relaxare monetara cantitativa”, deteriorarea alarmanta a finantelor britanice – toate acestea ar fi reprezentat viziuni fundamentale solide in construirea unor pozitii agresive de vanzare a lirei sterline in toamna anului 2007 sau pe parcursul anului trecut.
La acest moment, insa, premisele negative par sa fi fost deja integrate in cotatii, si – in afara unor evenimente exceptionale – vanzatorii monedei britanice nu mai beneficiaza de elementul surprizei, calea minimei rezistente devenind astfel favorabila, dupa o lunga perioada de timp, unei corectii pozitive.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri