Bursele americane au inchis in scadere sedinta de vineri, ca urmare a ingrijorarilor persistente legate de dimensiunea deficitului bugetar al Statelor Unite, ce au ieftinit bonurile Trezoreriei SUA si au depreciat dolarul, potrivit Reuters.
Indicele Dow Jones a scazut cu 0,18%, la 8.277,32 puncte, Standard & Poor's 500 a coborat cu 0,15%, pana la 887,00 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a pierdut 0,19%, la 1.692,01 puncte.

Totusi, cei trei indici principali ai pietelor de capital din SUA au incheiat saptamana in usoara crestere. Dow Jones a urcat cu 0,1% fata de finalul saptamanii precedente, Standard & Poor's 500 a castigat 0,5%, iar Nasdaq - 0,7%, informeaza NewsIn.

Volumele au fost scazute in sedinta de vineri la Bursa de Valori din New York, inaintea weekend-ului prelungit ca urmare a sarbatorii Memorial Day. Pietele financiare din Statele Unite vor fi inchise luni.

Actiunile unor mari producatori industriali s-au depreciat, precum cele ale Caterpillar Inc, care au inchis in scadere cu 3,5%, la 34,31 dolari. De asemenea, printre perdantii zilei s-au numarat marile banci, intre care Bank of America, ale carei titluri s-au depreciat cu 3%, la 11,07 dolari.

Investitorii si-au redus pozitiile pe activele americane, ca urmare a ingrijorarilor legate de deficitul imens al Statelor Unite si de o posibila retrogradare de catre agentiile de rating.

Totusi, multinationalele si firmele din sectorul materiilor prime au limitat scaderea indicilor principali ai burselor din SUA, deoarece investitorii au cumparat actiuni in sectoarele ce ar putea avea de castigat din deprecierea dolarului.

Astfel, titlurile McDonald's Corp, cea mai mare retea mondiala de restaurante fast-food, s-au scumpit cu 2,5%, pana la 57,08 dolari, iar titlurile producatorului de aur Newmont Mining Corp au castigat 0,9%, la 47,04 dolari.

Pretul aurului, considerat un plasament refugiu, a depasit 960 dolari/uncie pentru prima data de la finalul lui martie.

"Investitorii incep sa realizeze ca dobanzile se maresc si ca dolarul incepe sa fie sub presiune", a declarat Alan Lancz, presedinte al Alan B. Lancz & Associates Inc, o firma de consultanta in investitii cu sediul in Toledo, Ohio.

"Sectorul energiei se misca, in conditiile in care China continua sa stocheze si sa cumpere orice materie prima poate. Cred ca avem in prezent acel scenariu cu un dolar slab si materii prime scumpe. Multinationalele incep sa fie foarte atractive - oricine face ceva in strainatate" va atrage atentia, a mai spus el.

In piata au aparut ingrijorari legate de ratingul suveran al Statelor Unite, dupa ce Standard & Poor's a coborat, joi, la 'negativa' perspectiva calificativului Marii Britanii. Decizia legata de ratingul Marii Britanii a atras atentia asupra deficitelor in crestere ale Statelor Unite, alimentate de cheltuielile fara precedent ale Trezoreriei si Federal Reserve pentru a sustine sistemul financiar.

Statele Unite se confrunta, in prezent, cu o crestere masiva a deficitului bugetar, in conditiile crizei economice si financiare. In prima jumatate a acestei luni, Casa Alba a marit cu 89 miliarde dolari estimarea privind deficitul bugetar din anul fiscal actual, decizie ce reflecta recesiunea ce a cuprins SUA, valul de someri si sprijinul acordat companiilor ce se confrunta cu probleme.

Astfel, estimarile arata ca deficitul va urca la 1.840 miliarde dolari, sau 12,9% din produsul intern brut (PIB), pentru anul fiscal ce se va incheia in 30 septembrie. Anterior, estimarile oficialilor SUA indicau un deficit bugetar de 1.750 miliarde dolari, sau 12,3% din PIB.

Joi, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a tras un semnal de alarma in legatura cu adancirea masiva a deficitului bugetar si cu impactul acestei tendinte asupra monedei americane, declarand ca administratia SUA are obligatia sa se asigure ca politicile sale mentin increderea in valoarea dolarului.

Agentia de rating Moody's a anuntat, tot joi, ca este confortabila cu ratingul suveran 'triplu A' pe care il acorda Statelor Unite, insa a precizat ca acest calificativ nu este garantat pentru totdeauna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri