Intrarile de capital in fondurile de investitii din Europa s-au cifrat la 22 miliarde euro in primele trei luni ale anului, pe fondul revenirii pietelor financiare si a celor de capital, in timp ce rascumpararile s-au redus la 31 miliarde euro, fata de 140 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).
Dupa calmarea pietelor de la panica creata de falimentul Lehman Brothers si programele de sprijinirea a economiilor pornite de catre multe state, investitorii s-au reorientat spre fondurile de actiuni si obligatiuni din ianuarie 2009.

Totusi, temerile legate de adancimea recesiunii si incertitudinile legate de felul in care administratia Obama va salva bancile din Statele Unite, a creat un nou val de turbulente in lunile februarie si martie.

Aceste evenimente au cauzat rascumparari in partea investitorilor insa intr-o masura mai mica lasand de inteles ca dinamica negativa, din perioada verii lui 2007 si luna octombrie din 2008, s-a mai atenuat.

Fondurile din Franta, cel mai mare capital atras


Fonduri de investitii din noua tari europene au inregistrat intrari nete de capital in primul trimestru, printre care Romania, Liechtenstein, Norvegia, Suedia si Turcia au au trecut pe cresteri pentru prima data.

Luna martie a adus cresteri importante pe piata de capital romaneasca, dar si aprecieri ale monedei nationale, ceea ce a starnit interesul investitorilor pentru fondurile mutuale, al caror nivel al activelor nete a depasit pentru prima data pragul de 1 miliard de lei, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cele mai mari intrari le-au avut fondurile din Franta, cu o valoare totala de 33 miliarde euro, in timp ce Italia, Luxembourg si Spania au raportat rascumparari de pana la 6,05 milioane euro.

Activele au scazut cu 1,4%


Activele nete totale ale fondurilor s-au redus cu 1,4% in primul trimestru fata de perioada similara a anului precedent si au ajuns la valoarea de 4,5 miliarde de euro la finalul lunii martie.

Fondurile de actiuni si cele echilibrate au raportat cele mai mari scaderi reflectand scaderile inregistrate de pietele de capital. Pe de alta parte, fondurile monetare au afisat o crestere a activelor de 6,3% in primele trei luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri