Piata de capital de la Bucuresti si-a continuat cresterea in sedinta de ieri, indicele compozit urcand cu 1,38%, in vreme ce actiunile SIF s-au ieftinit in medie cu 0,82%, in contextul in care amanarea deciziei cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere a generat un val de vanzari.
"Corectia pe sectorul SIF a venit in contextul in care Curtea Constitutionala a amanat decizia referitoare la constitutionalitatea pragului la SIF-uri. Se observa foarte bine cum investitorii au urmat in acest caz strategia cumpara pe zvon si vinde pe stire", a declarat un broker din piata.

Lichiditatea totala a Bursei a urcat puternic in sedinta de marti, la 48,17 milioane lei (11,5 mil. euro), cu 65% peste nivelul din ziua precedenta, de 29,12 milioane lei (7 mil. euro), ca urmare a tranzactionarii a 3,29% din Antibiotice Iasi.

Astazi, 3,29% din capitalul Antibiotice Iasi (ATB), prin intermediul unei tranzactii negociate (deal), in valoare de 7,96 milioane lei (1,89 milioane euro). Cele 15 milioane actiuni Antibiotice au fost vandute la un pret de 0,53 lei, cu 2,91% peste cotatia de referinta.

De asemenea, tot marti au mai fost vandute 1,2 milioane actiuni SIF Moldova (SIF2), tot printr-o tranzactie speciala, de 840.000 lei (0,2 mil. euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,89%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,38%.

In schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,82%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,37%.

"Amanarea acestei decizii a starnit un val de vanzari, mai ales ca in sedintele precedente actiunile SIF s-au scumpit tocmai pe baza asteptarilor legate de o eventuala admitere a exceptiei de neconstitutionalitate", a mai spus sursa citata.
"Totusi, sunt sanse ca tendinta de crestere sa continue, cel putin pana la decizia finala a Curtii", a adaugat brokerul.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,51%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut nesemnificativ, cu 0,03%.

Bursele europene aveau corectii moderate in jurul orei 16, pe fondul deprecierii titlurilor bancare, in contextul in care fondul suveran de investitii Abu Dhabi a vandut o participatie de 11% din Barclays, ceea ce a starnit temeri cu privire la o posibila intrerupere a cresterilor din acest sector.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, a scazut cu 1,18%, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a coborat cu 0,23%.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a scazut cu 0,49%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au avut cea mai mare lichiditate in sedinta de marti, de 8,44 milioane lei si s-au ieftinit cu 1,08%, la 0,9150 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 2,08%, pana la 0,705 lei pe fondul unor schimburi de 4,65 milioane lei.

Cotatia titlurilor SIF Muntenia (SIF4) a coborat cu 1,61%, la 0,61 lei, pe suportul unei lichiditati de 3,38 milioane lei, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 0,67%, la 0,442 lei, pe un rulaj de 1,72 milioane lei.

Pe sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au castigat 2,52%, ajungand la 8,15 lei, in urma unor schimburi de 4,28 milioane lei, iar titlurile Erste Bank (EBS) au avut tranzactii de 1,3 milioane lei si s-au apreciat cu 2,38%, la 77,30 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri