BlackRock, cel mai mare grup de administrare a fondurilor de capital, ar putea cumpara divizia de administrare a activelor a Barclays pentru 12-13 miliarde dolari in cash si actiuni, ceea ce ar da nastere celei mai mari achizitii din industria de asset management, informeaza Financial Times.
BlackRock vrea sa plateasca jumatate din suma in cash, restul fiind achitat in actiuni, iar Barclays va detine 20% din compania rezultanta, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Grupul newyorkez, ce urmeaza a anunta oferta in urmatoarele zile, doreste sa atraga circa 3 miliarde de dolari din fonduri de management ale averii din Kuwait si Qatar.

Barclays Global Investors (BGI), cu active de 1.500 miliarde dolari, ar putea fi cea mai mare achizitie a BlackRock, consolidand pozitia grupului dupa achizitia afacerii de management a activelor Merrill Lynch in 2006 pentru 8,5 miliarde dolari.

Achizitia va oferi BlackRock oportunitatea de a detine fonduri cu investitii in indicii, domeniu unde rivalii, printre care si Pacific Investment Management Co., nu sunt competitivi.

“Ne putem astepta la mai multe achizitii de acest gen in conditiile in care marile institutii financiare se afla sub presiunea de a se pregati pentru noul val de deprecieri ale activelor prin atragerea de capital. Daca achizitia BGI de catre BlackRock va avea loc va fi cea mai mare in acest an si nu va putea fi depasita ca valoare si importanta decat cu greu”, este de parere Kirby Daley, strateg la Newedge Group.

Bancile si alte institutii financiare au acumulat peste 1.460 miliarde dolari in deprecieri ale activelor si pierderi de proprietate de la inceputul crizei financiare in 2007.

Barclays incearca sa atraga capital lichid dupa pierderile de 18,6 miliarde dolari raportate din cauza deprecierilor de active si din creditele nerambursate, dupa ce nu a cerut ajutor guvernamental pentru ca ar fi limitat plata dividendelor si a directorilor.

Barclays a confirmat intr-un comunicat recent ca se afla in discutii cu BlackRock si alte institutii pentru vanzarea unitatii BGI si iShares.

Achizitia Barclays Global investors de catre BlackRock ar pozitiona grupul newyorkez pe a treia pozitie in topul industriei globale de profil, cu active de 2.810 miliarde dolari si un numar important de clienti inafara Statelor Unite. Astfel, va surclasa State Street Corp., cu active de 1.440 miliarde dolari, si Fidelity Investment, ce detine 1.250 miliarde dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri