Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anulat deciziile prin care interzicea a doua angajate ale Broker Cluj sa mai activeze pe piata de capital pentru doi ani, dupa ce acestea au demonstrat ca nu lucrau pentru societate cand au avut loc neregulile de la sediul din Baia Mare.
Cele doua foste angajate, Luiza Varlici si Daniela Moldovan, ocupau functiile de broker si reprezentant al compartimentului de control intern, fiind sanctionate de catre CNVM cu amenzi de cate 5.000 lei si interzicerea activitatii pe piata de capital pentru o perioada doi ani, informeaza NewsIn.

Sanctiunile date de CNVM venisera dupa ce arbitrul pietei constatase ca cele doua angajate ale sucursalei Broker din Baia Mare efectuasera mai multe nereguli procedurale, printre care cea mai grava era neinregistrarea in contabilitatea societatii a unor chitante privind alimentarile de cont facute de un client.

Insa dupa publicarea sanctiunilor, de la jumatatea lunii aprilie, fostele angajate Broker au contestat decizia CNVM aducand argumente care aratau ca cele doua nu lucrau in cadrul companiei cand au fost realizate transferurile respective.

Astfel, saptamana trecuta autoritatea a admis contestatiile acestora, anuland penalizarile prin care le interzicea sa mai lucreze pe piata de capital pentru doi ani. Totodata, CNVM a diminuat amenzile pe care fostele angajate trebuie sa le achite, de la 5.000 lei, la 1.000 lei, respectiv 1.500 lei.

Pe langa Luiza Varlici si Daniela Moldovan, alti cinci fosti angajati ai Broker Cluj penalizati, de la alte sucursale, au depus contestatii la sanctiunile date CNVM, insa Comisia le-a respins dupa ce a stabilit ca argumentele prezentate sunt nefondate.

CNVM a amendat 19 angajati ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timisoara, Baia Mare si Cluj, dupa ce a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestora, valoarea totala a amenzilor ridicandu-se la 67.500 lei.

Cele mai mari sanctiuni au fost aplicate la sucursala din Baia Mare a Broker, unde CNVM descoperise mai multe nereguli la inceputul acestui an. Astfel, directorul sucursalei din Baia Mare a primit o amenda de 10.000 lei si nu va mai putea lucra pe piata de capital in urmatorii cinci ani.

Tot la sucursala Broker din Baia Mare au mai fost amendati patru brokeri, cu sume cuprinse intre 1.500 lei si 3.000 lei.

De asemenea, directorii sucursalelor din Alba, Timisoara si a doua sedii din Cluj, dar si responsabili cu controlul intern au fost amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, unora dintre ei fiindu-le restrictionat accesul pe piata de capital pentru un an.

Arbitrul pietei a hotarat ca sefii de la Broker Cluj, Petru Prunea si Adrian Ceuca, nu mai pot desfasura activitati pe piata de capital pentru cinci, respectiv trei ani, iar casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei, dupa ce comisarii CNVM au descoperit mai multe nereguli in cadrul societatii.

Broker Cluj a intrat in vizorul CNVM dupa ce, in ianuarie, au iesit la iveala probleme la sucursala din Deva, motiv pentru care Comisia a luat atunci decizia de a suspenda pentru doua saptamani autorizatia de functionare a casei de brokeraj si actiunile tranzactionate pe Bursa.

Neregulile se refereau la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Ulterior, casa de brokeraj a inaintat o contestatie, in care invoca "modul ilegal si defectuos" prin care Comisia a comunicat deciziile de suspendare, dar contestatia a fost respinsa.

Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK. Compania are o valoare de piata de 52,58 milioane lei (12,5 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,18 lei, stabilita in sedinta de tranzactionare de joi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri