Capitalizarea burselor listate a crescut cu 27% in luna mai, pe fondul ultimelor doua luni de aprecieri semnificative a actiunilor, 17 dintre cei 18 operatori de capital inclusi in indicele FTSE Mondo Visione Exchanges si-au majorat valoarea de piata, informeaza Financial Times.
Indicele FTSE Mondo Visione Exchanges, care include toate bursele listate de pe glob si reflecta sentimentul pietei, a urcat cu 40,6% in acest an, nivel nemaiatins din octombrie 2008. In luna mai, indicele s-a apreciat cu 27%.

Bursele din Brazilia (BM&F Bovespa) si Hong Hong (HKEx) au depasit din punctul de vedere al capitalizarii operatorii NYSE Euronext, Nasdaq OMX si London Stock Exchange (LSE), ceea ce indica modul in care criza economica si competitia dura de pe pietele mature reaseaza industria globala a pietelor de capital.

Astfel, HKEx este cea de-a doua bursa din lume, dupa Group CME, cea mai mare bursa americana de futures, se afla pe prima pozitie, in timp ce BM&F Bovespa se plaseaza pe al patrulea loc, dupa Deutsche Borse. LSE a coborat in luna mai pe a zecea pozitie din 18.

“Actiunile burselor listate au depasit minimele din 2008, iar bursele de derivate se afla pe prima pozitie, in conditiile in care planul de reglementare a derivatelor over-the-counter (OTC) din Statele Unite si Europa va crea transparenta pe aceste piete” a declarat Herbie Skeete, director la Mondo Visione si cofondator a indicelui FTSE Mondo Visione Exchanges.

Schimbarile pe aceste piete vor stimula cresterea veniturilor operatorilor bursieri, in particular a celor care detin o institutie ce efecteaza operatiunile de compensare si decontare a tranzactiilor. Bursele din Brazilia si Hong Kong detin un depozitar propriu, in timp ce grupul NYSE Euronext nu detine o astfel de institutie.

Nasdaq OMX urmeaza sa lanseze un depozitar pentru actiunile americane, iar LSE detine o institutie italiana de compensare si decontare, insa contributiile aduse grupului sunt modeste.

Totusi, modificarile de pe piata OTC vor intari concurenta intre platformele de tranzactionare alternative, cum sunt BATS si Direct Edge, in Statele Unite, si Chi-x si Turquoise din Europa.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri