Activele nete ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au ajuns, in luna mai, la 5,93 miliarde lei (1,41 miliarde euro), in crestere cu 10,1% fata de aprilie si in urcare cu 1,8% de la inceputul anului.
Spre deosebire de luna anterioara, toate cele cinci SIF-uri au inregistrat cresteri, cele mai insemnate fiind cele ale SIF Moldova (SIF2), de 13,8%, la 933,4 milioane lei. SIF2 a raportat in aprilie o scadere a activului net cu 14,07%, de 823 milioane lei.

SIF Oltenia (SIF5) a obtinut o crestere a activului net de 12,3%, pana la 1,228 miliarde lei, in timp ce SIF Banat-Crisana (SIF1) a raportat o majorare de 11,6% a activelor nete in luna mai, la 1,115 miliarde lei.

In luna mai, activele nete ale SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 9,01%, la 1,417 miliarde lei, iar valoarea SIF Muntenia (SIF4) s-a majorat cu 5,71%, pana la 1,23 miliarde lei.

Trei dintre SIF-uri au trecut pe cresteri

Pe fondul acestor aprecieri inregistrate in luna mai, s-au micsorat si diferentele inregistrate fata de volumul activelor nete de la finele anului 2008, astfel SIF1, SIF3 si SIF5 au recuperat integral diferentele fata de anul anterior trecand pe plus, iar SIF Moldova si SIF Muntenia mai au inca de recuperat.

Nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii mai a fost pe linie la toate SIF-urile mai mic decat valorile de la finele lunii anterioare, aceste diferente fiind cuprinse in intervalul -6,0% la SIF Oltenia si -22,5% la SIF Banat-Crisana.

In luna mai, SIF5 si SIF2 au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 19,06%, respectiv 18,10% din capitalul lor social, in cuantumul a 16.100 tranzactii, respectiv 13.497 tranzactii.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna mai 6.150 tranzactii ce au insumat 4,77% din capitalul social.
Nivelul capitalizarii obtinut de sectorul societatilor de investitii a fost de 2,2 miliarde lei (0,5 miliarde euro) in luna mai, in scadere cu 12% fata de aprilie.

Investitiile speculative s-au majorat cu 10,5%


Investitiile financiare pe termen scurt ale celor cinci societati de investitii au inregistrat o crestere medie de 10,5%.

Pe fondul aprecierilor activelor totale in luna mai, ponderea actiunilor cotate in aceste active a fost de 46% in portofoliul SIF-urilor. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total, investitii pe termen scurt, se pastreaza in jurul valorii de 97,0%, similara cu cea inregistrata in luna anterioara.

SIF5 continua sa aibe cea mai mare pondere - 48,2% a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in active total, urmata de SIF Transilvania, cu 42,6%.

Totodata, SIF1 detine o pondere de 41,6% a actiunilor cotate, SIF Moldova - 41,4%, iar SIF Muntenia are 39,4%, comparativ cu media de 42,7% inregistrata pe anasamblu SIF la finele lunii raportate.

Actiunile cotate au crescut pe ansamblul sectorului la finele lunii trecute la valoarea de 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezenta 46,0% din activele totale.

In acelasi timp, actiunile necotate din portofoliu SIF au ajuns sa reprezinte la finele lunii mai 42% din total active, comparativ cu 44% in aprilie.

Investitiile in fondurile de investitii crescusera la finele lunii mai pe ansamblul cu 3,8%, la 19 milioane lei, iar SIF4 continua sa aibe cea mai mare expunere pe aceste instrumente – 14,6 milioane lei.

Plasamentele in titluri de stat au inregistrat o crestere usoara luna mai, de 2,2% din totalul activelor, pana la 44,8 milioane lei. Investitii in aceste instrumente detineau SIF Muntenia – 31,6 milioane lei, si SIF Moldova – 13,2 milioane lei.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii raportate era de 438 milioane lei, adica cu 102% mai mult decat luna anterioara, iar ponderea in total active SIF a crescut de la 3,7% la finele lunii aprilie, pana la 6,9% la finele lunii raportate.

Obligatiunile municipale detinute de cele cinci societati aveau la finele lunii mai o valoare de 1,804 milioane lei, in crestere cu 1%, iar obligatiunile corporatiste insumau 65,7 milioane lei, in scadere cu 3,8% fata de luna aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri