Reducerea consumului a dus la o stimulare a economisirii in Romania, ca urmare a crizei financiare, iar fondurile monetare devin o alternativa viabila de plasament, afirma intr-o analiza Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Accesul la credit este mai dificil, cresterile salariale sunt modeste, acolo unde exista, piata muncii este mult mai putin generoasa, iar somajul creste. Toti acesti factori ii fac pe consumatori mai putini exuberanti si mult mai prudenti si prevazatori, iar romanii se indreapta tot mai mult spre economisire.

Cele mai recente cifre privind evolutia PIB pe primul trimestru din 2009 arata o scadere a consumului de peste 10%, fata de cresteri de peste 10% din toamna anului trecut

“Daca aceasta scadere poate fi pusa partial pe seama scaderii veniturilor disponibile, in cazul celor care sunt indatorati in valuta si ale caror rate au crescut, o cauza principala este si cresterea economisirii private”, se arata in analiza RAM.

Cresterea depozitelor – 2 mld. euro din august 2008

Un studiu realizat de GfK in luna martie indica faptul ca aproximativ 7% dintre romanii cu varste de peste 15 ani detineau un depozit la termen, fata de finalul primului trimestru din 2008, cand doar 3% din populatie avea astfel plasamente.

Alaturi de cresterea numarului de deponenti in ultimele luni are loc, bineinteles, si majorarea volumului depozitelor in sistemul bancar. “Daca luam ca reper luna august 2008, premergatoare falimentului Lehman Brothers, care a zdruncinat la nivel global increderea in banci, observam o majorare a detinerilor persoanelor fizice in depozite la vedere si la termen, desi la prima vedere aceasta crestere pare neasteptata”, explica Mihail Ion.

Cresterea depozitelor detinute de persoanele fizice a fost de peste 2 miliarde euro, in care sunt incluse si dobanzile generate de economiile existente si capitalizare, evaluare sub 1 miliard euro.

Economiile la vedere migreaza spre cele la termene

Cresterea stocului de economii a dus la o migrare, la nivel macroeconomic, dinspre economiile la vedere catre cele la termen. Scaderea interesului pentru conturile de economii a fost data de dobanda mai redusa decat cea a depozitelor la termen, pentru care este incorporata in pret posibilitatea retragerii in orice moment a sumelor plasate.

Castigatoare ale acestei perioade sunt si fondurile monetare, care inregistreaza volume consistente si clienti noi.

Plasamentele romanilor in fondurile monetare, 10% din economii

Cresterea depozitelor bancare a fost de circa 1 miliard lei in aprilie si mai 2009 si, probabil, va ramane la un nivel comparabil si in luna iunie. Majorarea plasamentelor fondurilor monetare in aceeasi perioada a depasit 100 milioane lei in fiecare luna, ceea ce reprezinta 10% din economiile romanilor, se mai arata in analiza Raiffeisen.

Fondurile cu investitii in instrumente monetare si-au continuat cresterea inceputa in acest an, urcand cu 26% in luna mai pana la active de 838 milioane lei pe o piata de 1,5 miliarde lei.

“Apar asadar primele semne asupra faptului ca aceste variante de plasament vor dobandi si in Romania o pondere importanta, asa cum se intampla in alte tari europene, unde detinerile de fonduri de investitii reprezinta 10-20% din averea financiara a unei familii”, afirma presedintele RAM.

El este convins ca si in perioada care va urma, bancile vor continua lansarea de noi produse si modalitati de sprijinire a clientilor in procesul de economisire si cel putin pana la iesirea din criza financiara se va majora numarul celor care economisesc, intr-o tara in care totusi putin oameni au venituri disponibile, dar inclinatia spre consum este inca ridicata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri