Pe parcursul celui de-al doilea trimestru al acestui an, cei mai importanti indici compoziti ai bursei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average, S&P 500 si Nasdaq Composite au castigat 11%, 15% si respectiv 20%. Cea mai populara masura a volatilitatii bursei americane de actiuni, indicele VIX a pierdut 40%.


Indicele compozit al dinamicii burselor europene de actiuni, Dow Jones STOXX 600, a castigat 17%. Indicele compozit al bursei nipone de actiuni, Nikkei 225, a castigat 23%. Cele mai importante aprecieri in randul burselor de actiuni din economiile emergente au fost realizate in Ungaria (70%) si India (63%).

Pe bursele internationale de marfuri, pretul petrolului a castigat 41%. Pretul cuprului s-a apreciat cu 22%.

In aceeasi perioada, indicele compozit US Dollar Index al dinamicii dolarului american in fata unui cos alcatuit din valutele celor mai importanti parteneri comerciali ai Statelor Unite a pierdut peste 6%.

Astfel, al doilea trimestru a fost indicativ pentru stabilizarea net favorabila cumparatorilor pe bursele internationale de actiuni si de marfuri, dar si pentru deprecierea generalizata a dolarului american si a yenului japonez – ipoteze pe care le-am introdus la inceputul primaverii.

Cu datele observabile la acest moment, insa, raman consecvent aprecierii pe care am facut-o la inceputul lunii iunie: riscurile cresc ca premisele pozitive pe care publicul le-a aplaudat furtunos pe parcursul lunilor recente – inclusiv un reviriment economic puternic si sustenabil in China – sa fi fost deja integrate in cotatii si chiar exagerate, ceea ce lasa deschisa posibilitatea unor corectii negative ale burselor internationale de actiuni si de marfuri. Intr-un asemenea context, dolarul american si yenul japonez au sansa de a recupera o parte a terenului pierdut in fata celorlalte valute majore.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri