Directia puternic ascendenta a cotatiilor derivatelor pe actiuni, care s-au apreciat in ton cu evolutia pietei spot autohtone si cea a burselor europene, au ridicat volumele Sibex la 11.275 contracte care au atras 10,6 milioane lei (2,5 milioane euro), nivel record pentru iulie.
De asemenea, deschidere pe plus ale bursei americane a animat si mai mult transferurile cu derivate, ultimele 45 de minute ale sedintei remarcandu-se prin intensitatea in crestere, potrivit unui comunicat al Sibex.

“Sedinta a stat sub semnul optimismului reflectat atat de evolutia la nivel european cat si confirmat de deschiderea verde a bursei americane, astfel ca recordul de lichiditate de pe bursa sibiana raportat la aceasta luna nu este o surpriza”, a declarat un broker care a adaugat ca aceasta evolutie a convenit, in special, speculatorilor cu pozitii pe cumparare.

Sedinta de tranzactionare s-a mai remarcat si prin cresterea interesului pentru contractele cu optiuni, iar 92% dintre acestea au fost incheiate pe piata call. Interesul pentru cumparatorii de contracte de acest tip a indicat faptul ca o parte a investitorilor mizeaza in continuare pe cresteri, optand pentru aceste instrumente pentru care riscul este limitat la valoare primei platite.

Pe segmentul financiar derivatele cu activ suport actiunile SIF Oltenia (DESIF5) s-a mentinut cele mai lichide cu 10.712 contracte incheiate pe toate scadentele. O pondere de 89 % dintre acestea a revenit scadentei septembrie pentru care DESIF5 a crescut cu 7,7 % ajungand la 0,95 lei/actiune.

“Cresterea de 6,81 bani consemnata i-a adus unui investitor care a cumparat DESIF5 septembrie la pretul de inchidere al zilei precedente un randament long de 64 % intr-o singura zi”, a mai declarat brokerul.

Pentru scadenta decembrie DESIF5 a crescut cu 5,5 bani ajungand la 0,965 lei, iar pentru martie si iunie 2010 cu 3,55 si 6,34 bani, cotatiile depasind pragul de 1 leu/actiune cu 0,5 si 2,5 bani.

Contractele futures cu activ suport actiunile SIF Moldova (DESIF2) au atras 119 contracte si s-a remarcat prin cresteri consistente. Pentru scadenta septembrie, aprecierea a ajuns la 5,8%, cotatia fiind de 0,8259 lei, iar pentru decembrie cresterea a fost de 3,8% pretul oprindu-se la 0,81 lei.

Dupa doua zile cu deprecieri si cotatia derivatelor actiunilor Bancii Transilvania (DETLV) a revenit pe plus castigand 12,44 bani, adica 9,4 % pentru septembrie, si ajungand la 1,44 lei/titlu.

In piata derivatelor valutare, leul a urmat tendinta monedelor din regiune, pretul futures al euro depreciindu-se. Scaderea nu a fost insa una foarte agresiva, moneda unica pierzand 1,2 bani pentru septembrie si 0,5 bani pentru decembrie, conform cotatiilor de 4,26 si 4,375 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri