Ultima zi din luna iulie a ridicat lichiditatea Bursei sibiene la aproape 22 milioane lei (5,23 milioane euro) pe fondul evolutiei ascendente a cotatiilor futures datorita avizului favorabil dat de Consiliul Legislativ al Senatului proiectului de ridicare a pragului de detinere de la societatile de investitii financiare (SIF).
Volumul de 22.548 contracte incheiate este unul dintre cei mai bun din acest an, numarul tranzactiilor fiind de circa 3.500, in conditiile celei mai bune lichiditati din ultimele doua luni si jumatate.

Pe piata optiunilor au fost incheiate circa 1.000 de contracte, dintre care 65% au fost de tip call si 35% de tip put, potrivit unui comunicat al Sibex.

“Jucatorii care au cumparat contracte call pe SIF-uri mizeaza in continuare pe cresteri si isi limiteaza riscul la nivel primelor achitate, obtinand in schimb un potential de profit foarte ridicat. In acelasi timp, detinatorii de pozitii futures long si-au protejat plasamentele prin cumpararea de optiuni put care se vor dovedi utile in contextul unor eventuale viitoare deprecieri”, a declarat un broker.

Pe piata futures, capul de afis a fost detinut de simbolul DESIF5, ce reprezinta derivatele cu activ suport actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 21.000 de contracte, care reprezinta rularea a 21 milioane de actiuni SIF5.

Pentru septembrie, DESIF5 a evoluat pe un culoar de pret cuprins intre 0,949 si 1,039 lei, inchiderea sedintei gasind-le la un pret de 0,972 lei, in crestere cu 2,2 bani.

Atat pentru derivatele SIF5, cat si pentru contractele futures cu activ suport actiuniel SIF Moldova (DESIF2), cresterile au fost foarte puternice mai ales in prima parte a sedintei, cand s-a atins chiar maximul de oscilatie admis pentru cotatie DESIF5 scadenta septembrie, pretul coborand in a doua parte, dar directia pozitiva mentinandu-se.

Pentru decembrie, DESIF5 a evoluat intre 0,968 si 1,054 lei, valorand 0,9801 lei, in urcare cu 1,51 bani. Pentru martie si iunie 2010, DESIF5 s-a apreciat cu 4 bani pana la 1,045, respectiv 1,065 lei.

DESIF2 a atras 410 contracte, cotatia apreciindu-se cu 2,43 bani pentru septembrie si cu 4,21 bani pentru decembrie, fiind cotate la 0,8502 si 0,8521 lei/actiune.

Pe segmentul bancar derivatele cu activ suport actiunile Bancii Transilvania (DETLV) au facut obiectul a 126 contracte, majoritatea incheiate pe scadenta din toamna la valori intre 1,44 si 1,5389 lei, cotatia de 1,45 lei ilustrand o crestere de 0,56 bani. Cresterea a fost mai spectaculoasa pe scadenta decembrie, unde DETLV au marcat in plus de peste 10% , ajungand la 1,51 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri