Miercuri 29 iulie, cel mai important indice compozit al bursei de actiuni din China, Shanghai Composite Index, a suferit un declin de 5% - dupa ce pe parcursul ultimelor 6 saptamani pozitive consecutive castigase aproape 23%. La cele mai mici cotatii atinse miercuri, deprecierea notata s-a apropiat de 8%.
In 2009, insa, dupa Peru, bursa de actiuni din China ramane cel mai bun performer intr-un top al aprecierilor globale, avansul inregistrat fiind de aproape 90%. Valoarea indicelui s-a dublat fata de cel mai recent minim multi-anual atins in toamna anului trecut.

In perceptia mea, piata de capital din China reprezinta cel mai important simbol al euforiei globale ancorate de speranta unui reviriment economic puternic si sustenabil. Iar avansul pietei de capital din China este deja parabolic.

La acest moment asteptarile generale estimeaza ca bursa de actiuni din China va avea o aterizare delicata, in cazul unei corectii negative. Nu impartasesc o asemenea opinie. Politica monetara ultra-relaxata, febra IPO-urilor recente, increderea euforica a investitorilor locali – toate acestea amintindu-mi de toamna anului 2007 – sunt deja indicative pentru un balon speculativ in cautarea acului.

Declinul observat miercuri la Shanghai si Shenzhen nu a fost insotit de deprecieri importante pe bursele de actiuni apartinand economiilor dezvoltate. Euforia globala ca si cea chineza sunt inca suficient de puternice pentru a se auto-intretine pentru un timp – ceea ce va insemna cresteri suplimentare ale cotatiilor pe bursele internationale de actiuni si de marfuri, si o acutizare a presiunilor negative afectand yenul japonez si dolarul american.

Istoria arata ca in majoritatea situatiilor o piata parabolica se corecteaza de asemenea parabolic. Daca simbolul se prabuseste, euforia globala este la randul ei vulnerabila unei corectii puternice.





Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri