Pe fondul corectiilor inregistrate de majoritatea cotatiilor derivatelor de la Bursa sibiana, investitorii au manifestat o atitudine de prudenta. In sedinta de tranzactionare de ieri, s-au incheiat 7.802 contracte, dintre care 7.789 futures si 16 options, in 1.513 tranzactii care au atras o lichiditate de 9,33 milioane lei (2,2 milioane euro).
Cea mai mare parte din rulaj – 98,5% - a fost realizat de catre contractele futures cu activul suport actiunile SIF Oltenia (DESIF5).

Pe scadenta septembrie, DESIF5 a deschis la 1,2048 lei si a variat intre un minim de 1,165 si maximul atins la inceputul sedintei, pentru ca tranzactiile de la inchidere sa stabileasca o cotatie de 1,1815 lei, in scadere cu 1,24 bani, se arata in comunicatul Sibex.

Pentru ultima scadenta din acest an, DESIF5 a deschis la 1,2395 lei, a urcat pana la un maxim de 1,2429 lei pentru a cobora la un minim de 1,2072 lei/titlu. La inchidere, DESIF5 decembrie au fost cotate la 1,2246 lei, depreciindu-se cu 1,49 bani.

Raportat la primele doua scadente trimestriale din 2010, martie si iunie, s-au inregistrat scaderi de 2,01 si 1,117 bani, conform cotatiilor de 1,26 si 1,2815 lei.

Desi directia de baza a fost una descendenta, au existat si cateva exceptii notabile inregistrate in sectorul bancar, unde contractele futures cu activ suport actiunile Bancii Transilvaniei (DETLV) septembrie au crescut cu 3,58%, respectiv 5,5 bani, ajungand la un nivel de 1,59 lei pe actiune.

De altfel, DETLV a ocupat locul doi in topul sedintei cu 45 contracte. De asemenea, pe crestere au inchis si contractele pe titlurile BRD Societe Generale (DEBRD) cu scadenta in luna septembrie, care au acumulat 50 bani, valorand 12,95 lei/actiune.

“Dupa anuntarea rezultatelor semestriale, increderea fata de segmentul bancar se mentine ridicata, in ciuda scaderilor profiturilor fata de perioada similara a anului precedent, resortul care a determinat aceasta reactie fiind faptul ca asteptarile erau cu mult mai pesimiste, astfel ca pana la urma rezultatele au fost interpretate drept bune. In aceste conditii, produsele bancare au parte de o reactie favorabila atat pe spot cat si pe futures”, a declarat un broker.

Tranzactii s-au mai inregistrat pe derivatele cu activ suport titlurile SIF Moldova (DESIF2) care a atras insa doar 36 contracte. Pentru scadenta septembrie, DESIF2 a deschis la 0,995 lei si a variat intre un minim de 0,975 si un maxim de 1,01 lei, pentru a inchide la 0,975 lei in scadere cu 2,49 bani.

Pe sectorul derivatelor valutare, perechea EURO/RON a atras 23 contracte, scadenta decembrie fiind principala tinta, cu 21 dintre acestea. Pentru finalul anului, euro a fost cotat la 4,306 lei, in scadere cu 1,1 bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri