In urma opt ani, Societatea Nationala Petrom (SNP) se lista pe piata reglementata de la Bursa de Valori Bucuresti, oferind investitorilor 39,21 miliarde de actiuni la o valoare nominala de 0,1 lei.
La finalul primei zile de tranzactionare, Petrom detinea o valoare de piata de 2,7 miliarde lei, la cotatia de inchidere de 0,07 lei/actiune, pentru ca dupa opt ani, capitalizarea acesteia sa creasca de 5 ori, la 13,99 miliarde lei, fara a tine cont de doua diminuari si trei majorari de capital.

In decembrie 2004, OMV din Austria a devenit actionarul majoritar al companiei in locul Ministerul Industriei si Comertului, pentru circa 700 milioane euro. In decursul a circa cinci ani, OMV a ajuns sa detina 51% din societate, in timp ce statul, prin intermediul Ministerului Economiei si a Fondului Proprietatea, au o participatie de 40,7%.

Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, a afirmat ca de la listare, si privatizarea din 2004, societatea a trecut printr-un proces complex de transformare si eficientizare.

“In ultimii cinci ani, am investit 4,5 miliarde de euro pentru a ne moderniza operatiunile, conform cu prevederile legale interne si ale Comisiei Europene, in toate segmentele de activitate”, a declarat CEO-ul Petrom.

Gheorghe a exemplificat acest proces prin achizitiile companiilor Mol, Shell, Petrom Gaz.

Directorul executiv al Petrom a afirmat ca societatea nu a folosit piata de capital la adevarata sa valoare, de a finanta companiile, in conditiile in care ultima majorare de capital a fost realizata in 2005, prin emiterea a doar 644 milioane de actiuni noi.

“Nu pot spune ca am folosit piata de capital pentru a ne finanta pentru investitiile pe care le-am realizat de la listarea companiei la BVB”, a mai mentionat ea.

Petrom s-a imprumutat de la inceputul anului cu 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

Profit protejat prin hedging

Profitul semestrial din 2009 al Petrom a scazut cu 45%, din cauza scaderii pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere, insa a fost protejat prin operatiuni de hedging pentru circa 40% din productie.

“Hedging-ul realizat la nivelul Petromului si OMV-ului a fost raspunsul nostru la situatia de criza. In functie de pretul titeiului vom apela la aceste operatiuni si in cel de-al doilea semestru al anului”, a subliniat Mariana Gheorghe.

Un pret al barilului de petrol fundamentat pe cerere si oferta ar trebui sa fie cuprins intre 65-75 dolari in acest an, desi vor mai exista tentatii speculative, a mai declarat seful Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri