Actiunile SIF de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat ieri o sedinta de crestere spectaculoasa, iar indicele BET-FI a incheiat ziua cu un avans de 4,46%, dar cumparatorii nu au fost la fel de activi pe restul pietei, cele mai lichide zece actiuni scumpindu-se in medie cu doar 0,13%
Lichiditatea pietei de actiuni a BVB a urcat marti la un nivel record de 95,35 milioane lei (22,5 milioane euro), in contextul unor tranzactii importante cu pachete de actiuni ale Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,13%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,33%. Totodata, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu doar 0,04%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,45%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,13%.

Tendinta de crestere s-a mentinut si pe marile burse europene, indicii fiind sustinuti de aprecierea actiunilor din sectorul minier.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,56%, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 0,58%. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,41%.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj record de 16,8 milioane lei si o apreciere de 0,58%, la 0,0516 lei. In total, in sedinta de marti, a fost transferat 1,54% din capitalul social al companiei, prin intermediul mai multor tranzactii.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat o lichiditate de 8,74 milioane lei, si s-au scumpit cu 3,42%, la 1,21 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 3,85%, la 1,08 lei, pe fondul unui rulaj de 6,07 milioane lei.

Pe sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 0,78%, la 12,90 lei, in urma unor tranzactii de 4,57 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au generat o lichiditate de 1,31 milioane lei si s-au depreciat cu 0,62%, la 1,60 lei.

Pe langa transferurile realizate pe piata "regular", au mai fost vandute patru pachete de actiuni ale Bancii Transilvania (TLV), reprezentand in total 2,5% din capitalul institutiei de credit, pentru 42,81 milioane lei (10,09 milioane euro), prin intermediul unor tranzactii negociate.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au totalizat 1,15 milioane lei, iar pretul titlurilor s-a mentinut la nivelul de 0,267 lei, in timp ce actiunile Biofarm (BIO) au castigat 1,28%, la 0,237 lei, pe suportul unei lichiditati tot de 1,15 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri