Dupa scaderile de peste 12% din ultimele zile ale saptamanii trecute, in cazul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), indicii Bursei de Valori Bucuresti au revenit pe cresteri in sedinta de tranzactionare de ieri, piata urcand cu 1,54%.
“Finalul saptamanii trecute a stat sub semnul incertitudinii politice si al scaderilor de pe pietele externe, iar evolutia din perioada imediat urmatoare va fi determinata de rezultatele financiare pe cel de-al treilea trimestru din partea companiilor din Statele Unite”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei a scazut la doar 16,6 milioane lei (3,9 milioane euro), rulajul total fiind ridicat la 34,18 milioane lei (8 milioane euro) pe fondul unor transferuri a doua pachete de titluri de stat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,56%, pana la 4.229,49 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,54%, pana la 2.551,65 puncte.

Indicele BET-FI, care reflecta evolutia SIF-urilor, a castigat 1,36%, pana la 23.163,72 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,74%, pana la 424,51 puncte, iar indicele BET-NG, care urmareste zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 3,54%, pana la 574,54 puncte.

“Indicele BET-NG a inregistrat cea mai mare apreciere dintre indici, in special datorita cresterilor obtinute de Dafora, care au determinat aprecieri si la Condmag. Desi au crescut usor, titlurile Transelectrica si Transgaz sunt vazute ca actiuni de refugiu in cadrul unei evolutii puternic descendente”, explica Radulescu.

Bursele europene stagnau la ora inchiderii sedintei BVB

Bursele europene stagnau la inchiderea sedintei BVB, dupa ce in prima parte a zilei recuperasera o parte din pierderile semnificative inregistrate la sfarsitul saptamanii precedente, cand principalii indici coborasera la minimele ultimelor patru saptamani.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, scadea cu 0,04%, pana la 4.986,67 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 0,04%, pana la 5.470,02 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,02%, pana la 3.649,04 puncte.

Analistul Target Capital este de parere ca investitorii sunt preocupati de sustenabilitatea rally-ului din ultimele luni si asteapta un semnal din partea pietei de capital din Statele Unite ca urmare a inceperii, in aceasta saptamana, a sezonului de raportari financiare.

SIF-urile, cele mai cautate actiuni

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,26 milioane lei, si au urcat cu 2,63%, la 1,17 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 2,88%, la 1,07 lei, pe o lichiditate de 2,08 milioane lei.

Pretul titlurilor SIF Transilvania (SIF3) s-a majorat cu 0,74%, la 0,68 lei, in urma unor tranzactii de 1,88 milioane lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au mentinut la cotatia de 1,10 lei, pe un rulaj de 1,7 milioane lei.

“Daca situatia politica se va agrava s-ar putea sa asistam la scaderi, cele mai mari deprecieri urmand a fi inregistrate de cele cinci SIF-uri din cauza proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere”, afirma specialistul Target Capital.

Pe sectorul bancar, schimburile cu actiunile BRD SocGen (BRD) au totalizat 1,02 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 1,74%, la 11,70 lei, in vreme ce actiunile Erste Bank (EBS) au urcat cu 0,25%, la 118,80 lei, pe un rulaj de 1,12 milioane lei.

Referitor la sezonul raportarilor afacerilor in T3 al companiilor de la BVB, care va incepe din 27 octombrie, Andrei Radulescu se asteapta la rezultate foarte bune fata de cel de-al doilea trimestru pe sectorul financiar si cel al industriei prelucratoare.

Totusi, in privinta celor cinci SIF-uri, el considera ca vor afisa rezultate mai mici decat cele obtinute in perioada aprilie-iunie.

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) al caror pret a urcat cu 8,77%, la 0,0583 lei, pe fondul unui rulaj de 346.700 lei, iar titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au avansat cu 7,41%, la 0,377 lei, in urma unor schimburi de 238.200 lei.

Cresterea acestor doua actiuni se datoreaza asteptarii anuntului KazMunaiGaz privind pretul din cadrul ofertelor publice de preluare ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, documentatie care trebuie sa fie depusa pana in 9 octombrie la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri