Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti are un potential de crestere de 58%, cel mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), in conditiile scaderilor severe determinate de catre aversiunea fata de risc a investitorilor, se arata intr-un raport al Erste Group.
“Romania se confrunta cu unele dificultati economice si nu se asteapta sa se numere printre primele tari care isi vor reveni rapid. Totusi, cu perspectivele mai bune privind stabilizarea/revenirea economiei globale, companiile romanesti ar trebui, in cele din urma, sa isi regaseasca locul intr-un cadrul general mai favorabil”, apreciaza analistii Erste.

Specialistii se asteapta la evolutii bune si din partea indiciilor principali de pe bursele din Austria (40%), Croatia (25%), Turcia (24%) si Rusia (24%), mai ales in conditiile in care ultimele doua au jucat un rol vital in revenirea puternica a pietelor emergente din Europa, chiar depasind performantele tarilor vestice mature.

In perspectiva Erste, cel mai mic potential de crestere din regiunea ECE il are indicele BUX de pe Bursa din Budapesta, de 3%, deoarece Ungaria a fost una dintre pietele care a fost “intr-adevar de abia salvata” prin sprijin international. Piata si-a revenit rapid, prin urmare, nu au ramas multe posibilitati de crestere, pana la imbunatatirea considerabila a aspectelor fundamentale, apreciaza analistii.

“Pentru trimestrul urmator, ne asteptam la un optimism precaut pe pietele de capital, care se vor confrunta ocazional cu regrese pe termen scurt. In general, ar fi bine sa fie avute in vedere companiile si pietele mai mici, care ar putea beneficia de pe urma intrarilor de capital in crestere”, afirma Henning Esskuchen, co-director cercetare la Erste Group.

Analistii Erste Group se asteapta ca scaderea continua a aversiunii fata de risc – reflectata in diminuarea constanta a ratelor de discount – sa sustina sectoarele si companiile care se afla inca sub nivelurile de pret anterioare.

Un al doilea factor ar fi imbunatatirea vizibila a parametrilor de baza ai companiilor. In acest sens, in ceea ce priveste revizuirile castigurilor, consensul privind EPS (profitul net/pret actiune) si cresterea acestui indicator, industriile ciclice si financiare par sa fie favorite, cu tendinte puternice de revenire clara cel mai probabil în anul 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri