Investitiile din primele doua zile ale saptamanii pe cele cinci societatii de investitii financiare (SIF) au avut un caracter preponderent speculativ, iar tensiunile din sfera politica au acutizat nervozitatea participantilor la Bursa de Valori Bucuresti care au impins indicele BET-FI la o scadere de 4,7%, in conditiile in care piata a crescut cu peste 1%.
Lichiditatea BVB a urcat la 34,2 milioane lei (8,03 milioane euro), fiind realizate tranzactii cu trei pachete de titluri de stat (seria B1210A) in valoare de 4,73 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,05%, pana la 4.436,40 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,30%, pana la 2.650,73 puncte.

“Spre finalul sedintei au existat ordine foarte mari de cumparare pe titlurile BRD, Erste Bank, Banca Transilvania si Petrom”, a declarat pentru Wall Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 4,69%, pana la 23.136,28 puncte. Aldea afirma ca, pe fondul ultimelor doua zile de cresteri pe cele cinci SIF-uri, unii investitorii si-au marcat profiturile, iar altii au preferat sa vanda in contextul politic intern pentru a nu avea de suferit mai tarziu.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat nesemnificativ, cu 0,02%, pana la 438,76 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,46%, pana la 604,52 puncte.

Bursele europene scadeau usor

Cele mai importante bursele europene scadeau usor la ora inchiderii sedintei de tranzactionare de la BVB.

Indicele reprezentativ al celor mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, scadea cu 0,43%, pana la 5.116,02 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,23%, pana la 5.644,75 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,28%, pana la 3.759,69 puncte.

“Daca pietele europene ar fi avut o evolutie foarte buna pe parcursul zilei, poate ca investitorii ar fi facut abstractie de criza politica interna, insa cum era asteptata o corectie de pe aceste burse, participantii de la BVB s-au conformat tendintei si l-au amplificat, fapt ce s-a observat pe cele mai lichide actiuni – SIF-urile”, explica brokerul Intercapital.

Rompetrol Well Services, cea mai mare urcare din piata


Pe sectorul energetic, titlurile Rompetrol Well-Services (PTR) s-au apreciat cu 11,55%, la 0,483 lei, pe fondul unui rulaj de 1,35 milioane lei, in vreme ce pretul actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) a urcat cu 2,99%, la 0,062 lei, in urma unor tranzactii de 2,53 milioane lei. Cresterile acestor doua actiuni din ultimele zile sunt puse pe seama asteptarii pretului din oferta de preluare ce va fi inaintata de catre KazMunaiGas.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 6,14 milioane lei, si s-au depreciat cu 4,07%, la 1,18 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un declin de 5,31%, la 1,07 lei, si o lichiditate de 3,14 milioane lei.

“Putem face comparatie intre evolutia din sedinta de astazi (ieri, n.r.) cu cea de joia trecuta, cand pietele externe erau in echilibru, iar BET-FI a inregistrat cea mai mare scadere dintre indicii din cauza contextului politic”, sustine Gabriel Aldea.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au suferit o scadere de 5,98%, la 0,11 lei, pe o lichiditate de 1,58 milioane lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 3,05%, la 0,27 lei, in urma unor tranzactii de 1,4 milioane lei.

Pe segmentul bancar, schimburile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au totalizat 2,04 milioane lei, iar titlurile au avansat cu 3,33%, la 12,40 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 3,8%, pana la 1,64 lei, pe o lichiditate de 1,57 milioane lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,63%, la 124,70 lei, pe un rulaj de 1,42 milioane lei.

OTP WiseRO au intrat la tranzactionare

Astazi, fondul inchis de investitii OTP WiseRO a intrat la tranzactionare la un pret egal cu valoare nominala de 200 lei.

Aldea este de parere ca evolutia unitatilor de fond in aceasta prima zi nu va fi spectaculoasa, asteptandu-se la o lichiditate si o volatilitatea redusa, iar tranzactiile se vor realiza in jurul valorii nominale.

Oferta publica initiala a unitatilor de fond OTP WiseRO, primul IPO al anului, a fost suprasubscrisa cu circa 50%, succesul fiind determinat de componenta de criza a instrumentelor – garantarea capitalului investit initial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri