Piata Bursei de Valori din Bucuresti a inchis pe cresteri usoare pe majoritatea indicilor, de pana la 0,62% pentru sectorul SIF, pe fondul unei lichiditati reduse, dar in crestere fata de sedinta anterioara.
Tranzactiile realizate la BVB s-au ridicat la 31,87 milioane lei (7,42 milioane euro), pe fondul a opt schimburi cu titluri de stat in valoare de 14,38 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,45%, pana la 4.669,54 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,15%, pana la 2.837,34 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,62%, pana la 23.627,73 puncte.

“Volumele mici indica faptul ca investitorii sunt in expectativa. In piata se observa o stare de asteptare pe segmentul SIF-urilor, insa vin semnale pozitive din partea companiile cuprinse in indicele BET”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,50%, pana la 462,52 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 0,14%, pana la 621,97 puncte.

Europa scadea usor

Bursele europene inregistrau scaderi modeste la inchiderea sedintei BVB, determinate de deprecierile actiunilor din sectorul bancar, dupa ce statisticile privind numarul de autorizatii de constructii pentru case in Statele Unite au venit conform asteptarilor analistilor.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, scadea cu 0,20%, pana la 5.271 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,08%, pana la 5.847 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, pierdea doar 0,04%, pana la 3.891 puncte.

“Desi Bursa de la Bucuresti a fost caracterizata de o volatilitate mai ridicata, nu s-a intamplat acelasi lucru si pe pietele externe care au inregistrat, per ansamblu, evolutii usor negative”, explica Aldea.

BRD se apropie de pragul de rezistenta de 13 lei

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 4,33 milioane lei, iar cotatia s-a mentinut la nivelul de 12,90 lei. De asemenea, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 2,84%, la pretul de 1,81 lei, un nou maxim al acestui an, pe un rulaj de 4,28 milioane lei.

“Actiunile Bancii Transilvania si Petrom au atins maximele acestui an. In acest moment, in piata pare sa existe un interes mai scazut al investitorilor din cauza unei lipse de vanzari mai puternice pe companiile mai lichide din indicele BET.

In sectorul SIF, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 3,35 milioane lei, si s-au apreciat cu 0,85%, la 1,19 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 0,93%, la 1,07 lei, pe o lichiditate de 1,22 milioane lei.

“Pe indicele BET-FI se observa o evolutie laterala pe volume si rulaje slabe. SIF-urile sunt puternic influentate de criza politica, deoarece proiectul de ridicare a pragului are o probabilitate de trecere pe ordinea de zi a Parlamentului tot mai mica”, sustine brokerul Intercapital.

El afirma ca interesul scazut pentru aceste actiuni s-a redus deoarece, in septembrie, cele cinci societati de investitii financiare s-au apreciat pe baza asteptarilor proiectului legislativ de ridicare a pragului, in prezent, epuizandu-si puterea de crestere.

Actiunile Condmag (COMI) au atras tranzactii de 653.280 lei, iar titlurile au urcat cu 0,83%, la 0,6050 lei, in vreme ce actiunile Azomures (AZO) s-au apreciat cu 2,03%, ajungand la 0,3520 lei, in urma unor tranzactii de 420.738 lei.

Evolutia viitoare a pietei romanesti va depinde de pietele externe, insa cand rally-ul determinat de rezultatele financiare ale companiilor se va termina vor urma corectii care se vor accentua la Bursa din Bucuresti, prin prisma actualei crize politice, conchide Gabriel Aldea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri