Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti s-a incheiat cu aprecieri timide pe toti indicii, vizibila mai mult spre finalul zilei, dar pe o lichiditate modesta. Brokerii spun ca piata se coreleaza in continuare cu evolutiile internationale, in lipsa unor stiri locale importante.
Schimburile realizate ieri pe piata de actiuni a BVB au insumat 16,05 milioane lei (3,73 milioane euro), in scadere cu 8% fata de nivelul atins in ziua precedenta, de 17,54 milioane lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,22%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,88%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat doar 0,11%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,96%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,54%.

“Asistam la o corelare cu bursele externe, unde am asistat la cresteri importante. Acum, in lipsa de stiri de pe piata interna, urmam evolutia pietelor straine, mai ales ca orice apreciere influenteaza pozitiv BVB. Volumele mici denota faptul ca pe piata de ieri au fost in mare parte speculatori, care au considerat ca piata va creste in zilele urmatoare”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 3,37 milioane lei, si s-au scumpit cu 2,80%, la 0,257 lei, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 1,57%, pe o lichiditate de 791.350 lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a urcat cu 2%, in urma unor tranzactii de 3,04 milioane lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au mentinut la cotatia de 13 lei, pe suportul unui rulaj de 1,33 milioane lei. In schimb, titlurile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 0,23%, pe o lichiditate de 1,62 milioane lei.

“Practic, cresterea timida de pe BVB a fost data de aprecierile pe actiunile Bancii Transilvania si ale Petrom, care a anuntat un profit in scadere, dar peste asteptari. Excluzand aceste aprecieri, piata ar fi stagnat sau chiar ar fi scazut usor”, a explicat brokerul.

Murgoci spune ca nu poate fi vorba de un rally, pentru ca avem de-a face cu volume foarte mici.

Bursele europene au inchis in stagnare


Marile burse ale continentului au inchis sedinta de ieri in apropierea cotatiilor de referinta, pe fondul marcarilor de profit ce au urmat cresterilor sustinute din ultimele sedinte.

Astfel, indicele FTSE-100, al bursei din Londra, a inchis in usor declin, cu 0,09% pana la 5.230,55 puncte, indicele CAC 40, al bursei pariziene, a stagnat la 3.785,59 puncte, iar indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 0,12%, la 5.613,20 puncte, tras in jos de caderea cu 8% a cotatiei Volkswagen.

Investitorii au fost indecisi, insa multi au preferat sa-si marcheze profiturile dupa sedintele anterioare, nefiind convinsi ca avansul va continua.

Sectorul telecom a fost penalizat de rezultatele Vodafone, care a inregistrat o scadere a marjelor ca urmare a competitiei puternice, iar titlurile din domeniul materiilor prime s-au ieftinit, urmand tendinta metalelor.

Actiunile ordinare ale Volkswagen au cazut cu 8%, iar cele preferentiale cu 15,8%, ca urmare a intentiei fondului suveran al Qatarului de a vinde pana la jumatate din titlurile preferentiale pe care le detine la constructorul auto, pentru a beneficia de cresterile bursiere din ultima perioada.

In Statele Unite, principalii indici bursieri erau in usor recul in jurul orei 19:05, ora Romaniei: Dow Jones scadea cu 0,05%, indicele compozit Nasdaq pierdea 0,39%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 cobora cu 0,30%.

Murgoci spune ca la bursa de la Bucuresti se contureaza doua idei diferite: o parte din investitori cred ca piata va fi in continuare dominata de evolutiile straine, deci mizeaza pe cresteri, iar ceilalti se asteapta ca evenimentele interne sa aiba un impact mai mare, asteptandu-se astfel la scaderi.

“Din aceste pareri diferite rezulta o lichiditate foarte mica si evolutii nehotarate ale pietei in ambele directii”, a mai spus brokerul Estinvest.

Schimburile cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) au totalizat 1,69 milioane lei, iar titlurile s-au mentinut la cotatia de 1,08 lei, in vreme ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au scumpit cu 0,85%, la 0,595 lei, pe fondul unor tranzactii de 808.400 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au generat un rulaj de numai 633.200 lei si s-au depreciat cu 1,06%, la 0,935 lei, iar titlurile Azomures (AZO) au pierdut 9,09%, ajungand la 0,30 lei, pe o lichiditate de 374.700 lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri