Ziua de astazi, desi va fi una importanta pentru tara, fiind aflate numele candidatilor la Presedintie care vor intra in cel de-al doilea tur al alegerilor, nu va avea niciun efect asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti, daca nu vor exista surprize.
“Alegerile ar putea da indicii privind cine va intra in turul doi al Prezidentialelor. Doar daca o sa existe surprize legate de candidatii care vor fi alesi in primul tur fata de ceea ce se estimeaza, alegerile ar putea sa aiba un impact asupra Bursei romanesti”, a declarat pentru Wall-Street Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital.

Toate exit poll-urile indica o finala intre Basescu si Geoana pe 6 decembrie, conform estimarilor initiale.

Saptamana care s-a incheiat a adus la Bursa de Valori Bucuresti scaderi de 0,59% pe fondul unei lichiditatii si variatii in scadere. Lichiditatea pietei de actiuni s-a redus cu 50% in ultima saptamana la 66,7 milioane lei (15,57 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,31% la 4.844,85 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a incheiat saptamana cu o scadere de 0,59%, pana la 2.794,81 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai puternica scadere din piata, de 1,31%, la nivelul de 22.825,12 puncte.

“Pe termen scurt, discutiile despre proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri vor da sperante de castig speculatorilor pe cei cinci emitenti”, explica Radulescu.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,53% in ultima saptamana, la 465,76 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 0,94%, pana la nivelul de 618,24 puncte.

Tranzactiile din sectorul SIF au atras jumatate din lichiditatea totala

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat din nou cel mai mare rulaj din piata, de 13,4 milioane lei, si s-au depreciat cu 1,64%, la pretul de 1,20 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 0,93%, pana la 1,07 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 2,7% pana la 1,08 lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au mentinut la 0,665 lei. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 1,45% la 0,68 lei.

Tranzactiile realizate cu titlurile din sectorul SIF au insumat 32 milioane lei, in ultima saptamana, ceea ce reprezinta aproape jumatate din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Din segmentul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide, cu tranzactii de 10,56 milioane lei, si au urcat cu 0,95%, pana la 2,12 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au scazut cu 0,72%, la 13,70 lei.

De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 5,71%, ajungand la cotatia de 125,40 lei, in urma unor tranzactii de 3,96 milioane lei.

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 0,77%, la 0,259 lei, pe cel mai mare rulaj din sector, de 2,93 milioane lei. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au incheiat saptamana la un pret cu 2,17% mai mare de 0,0705 lei.

Actiunile Transgaz Medias (TGN) au castigat 1,49%, la 157 lei, in timp ce titlurile Dafora Medias (DAFR) s-au depreciat cu 3,74%, la 0,103 lei, pe tranzactii de doar un milion de lei.

Ce va urma in aceasta saptamana la BVB?


Analistul de la Target Capital afirma ca din cauza incertitudinilor de pe plan intern - chiar daca ritmul de contractare al economiei Romaniei s-a stabilizat - volumele de tranzactionare vor fi din ce in ce mai reduse.

Totodata, el sustine ca planeaza din ce in ce mai multe incertitudini si pe plan extern si vor mai exista multe trimestre pana cand se va relansa economia mondiala. “Iesirea din recesiune nu trebuie confundata cu un nou ciclu economic”, subliniaza Radulescu.

O parte din investitorii straini au luat deja o atitudine defensiva fata de piata de capital dat fiind asteptarile privind un nou bear market, ce va duce la o volatilitate ridicata si o lichiditate in scadere, concluzioneaza specialistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri