In cadrul celei mai recente aparitii publice din 16 noiembrie, presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a indicat ca atentia pe care banca centrala americana o acorda mandatului sau dual – privind atat stabilitatea preturilor cat si nivelul angajarilor – va ajuta moneda americana sa se mentina „puternica”.
Insa la acest moment, rata somajului din Statele Unite depaseste pragul de 10% marcand astfel un nou maxim al ultimului sfert de secol, iar presiunile deflationiste raman vizibile.

Raspunsul Rezervei Federale este pastrarea unor niveluri exceptional de mici ale dobanzii cheie pentru o perioada extinsa de timp – perceptie de altfel reiterata de catre Ben Bernanke pe 16 noiembrie. O asemenea premisa este mai degraba defavorabila dolarului american, investitorii continuand sa parieze pe normalizarea graduala a politicilor monetare in alte economii care totodata beneficiaza de circumstante fundamentale semnificativ mai optimiste decat cele americane. Cel mai relevant exemplu in acest sens este probabil Australia, care la inceputul lunii urmatoare ar putea afisa o noua majorare a dobanzii cheie dupa decizii similare de politica monetara luate in octombrie si noiembrie.

Perspectiva mentinerii dobanzii cheie din Statele Unite la minime istorice a generat recent coborarea costurilor la care bancile se imprumuta intre ele in moneda americana sub ratele corespondente atasate unor valute traditionale de finantare a speculatiilor globale „carry trade”, yenul japonez si francul elvetian. Saptamana trecuta, rata LIBOR pe 6 luni in dolar american a coborat sub rata corespondenta atasata yenului japonez pentru prima data in ultimii 16 ani.

In ceea ce priveste tabloul fundamental macro global, acesta ramane benign, sustinand calea revirimentului economiilor globale. China continua sa produca date economice care surprind pozitiv asteptarile generale. Doi precursori importanti ai stabilizarii pietelor si economiilor globale din acest an – bursa de actiuni din China si indicele compozit Baltic Dry Index (o masura agregata a costurilor de transport maritim international pentru o serie de marfuri) – au recuperat aproape integral pierderile suferite pe parcursul verii.
Cele mai recente declaratii sosite din partea unor oficiali de top din cadrul OPEC au aratat ca organizatia se simte confortabila in privinta nivelurilor actuale ale pretului petrolului, si ca o decizie de ajustare a nivelului productiei este improbabila in masura in care cotatiile raman situate sub pragul de $100 pe baril.

In acest context al prelungirii speculatiilor globale „carry trade”, cotatiile unor marfuri importante (petrol, cupru, aur, argint, platina, paladiu) si ale unor indici bursieri internationali (inclusiv cei apartinand pietelor emergente) raman in cursa atingerii unor noi maxime ale acestui an, dar pe seama unor deprecieri suplimentare ale dolarului american.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.


Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri