Sectorul SIF de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de marti cu un avans de aproape 3%, in timp ce piata a urcat cu 1%, pe fondul entuziasmului la cumparare generat de noile informatii aparute in cazul proiectului de lege ce vizeaza modificarea pragului de detinere.
Investitorii au intrat puternic la cumparare dupa ce a aparut informatii legate de parcursul propunerii legislative la Camera Deputatilor.

Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare ar trebui sa isi dea avizul in privinta acestui proiect, la dezbatere fiind invitati si repretentanti ai CNVM si Ministerului de Finante. Totodata, miercuri proiectul se afla pe ordinea de zi a comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, care trebuie sa acorde un nou aviz, inainte de a intra in dezbaterea deputatilor din comisia de buget finante, care vor discuta pe fondul acestui proiect, putand aduce noi amendamente.

"Cel mai bine, in astfel de momente cand intervine factorul politic in piete, este sa nu iei in calcul toate anunturile si miscarile de la o zi la alta. Investitorii ar trebui sa aiba o strategie pe termen mai lung", a declarat, potrivit NewsIn, Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.

Totodata, lichiditatea pietei de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a sporit puternic marti, pana la 40,46 milioane lei (9,52 milioane euro), gratie mai multor tranzactii speciale cu actiunile BRD SocGen, Banca Transilvania si SIF Moldova.

Astfel, la mijlocul sedintei BVB, au fost transferate prin intermediul unei tranzactii speciale (deal) aproape 3,54 milioane de actiuni Banca Transilvania, ceea ce reprezinta 0,33% din capitalul banci, pentru aproape 8 milioane lei. De asemenea, doua pachete de 373.720 titluri BRD au fost transferate pentru 5,04 milioane lei, iar un deal cu 1,35 milioane actiuni SIF2 s-a perfectat contra sumei de 1,53 milioane lei.

Indicele BET
, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut doar 0,11%, pana la 4.786,07 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,99%, pana la 2.760,42 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 2,93%, pana la 24.167,52 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,27%, ajungand la 9.917,09 puncte.

"Pe sectorul SIF este posibil sa vedem in urmatoarea perioada evolutii divergente fata de pietele externe, pentru ca se pot forma doi factori contrari, cu influente foarte puternice", apreciaza Pasol.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,26%, pana la 471,74 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,97%, pana la 589,31 puncte.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piata regular, cu un rulaj de 7,25 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,57%, la cotatia de 1,16 lei, in vreme ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 2,38%, la 1,29 lei, pe o lichiditate de 5,52 milioane lei.

Totusi, preturile actiunilor SIF nu vor mai creste atat de spectaculos pentru fiecare noua informatie legata de prag, deoarece "cotatiile erau mult jos in urma cu cateva luni", fiind astfel nevoie de sume mult mai mici pentru a ridica cursul actiunilor.

"In al doilea rand, investitorii isi pierd incet incet rabdarea. Toti pasii care se fac acum sunt bineveniti, dar lumea asteapta ceva si mai concret", adauga Razvan Pasol.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) s-a mentinut la 2,28 lei, in urma unor tranzactii de 4.42 milioane lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 3,40%, la 113,50 lei, pe o lichiditate de 926.845 lei. Pe de alta parte, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 3,03%, la 13,60 lei, pe un rulaj de 717.356 lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat 162.404 lei, iar titlurile au suferit o corectie importanta, de 4,61%, la cursul de 0,06 lei, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au stagnat la 0,2510 lei, pe suportul unui rulaj de 477.417 lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri