Bursa din Sibiu (Sibex) va percepe un comision de 0,6 lei pentru tranzactionarea unui contract pe certificatele de emisii CO2, costurile fiind mai mici decat pe Bluenext, cea mai mare bursa europeana care tranzactioneaza certificate de emisii, informeaza un comunicat al Sibex.
Contractele vor putea fi tranzactionate de luni pe bursa sibiana si vor avea scadenta la o zi si livrarea la scadenta, pretul fiind negociat in lei.

Un contract echivaleaza cu 100 certificate de emisii, adica 100 tone de dioxid de carbon, ceea ce inseamna ca bursa romaneasca percepe un comision de 0,006 lei/tona de CO2, comparativ cu tariful de la Bluenext, de1-2 euro centi/tona.

"Alaturi de avantajul comisionului scazut, consideram ca modelul de decontare propus are fata de alte modalitati de comercializare a certificatelor de emisii avantajele garantarii, transparentei si vitezei de executie", se mai arata in comunicat.

Brokerii care vor sa tranzactioneze certificate de emisii CO2 pe Bursa din Sibiu (Sibex) trebuie sa isi deschida conturi la Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera, unde detine si Casa Romana de Compensatie (CRC).

Cotatiile pe care le vor vedea investitorii in piata Sibex pentru certificatele de carbon vor contine pretul net, fara TVA, urmand ca decontarea lor efectiva sa se faca respectand regimul fiscal normal, adica cumparatorul va plati TVA-ul, in conditiile in care in Codul Fiscal pe 2010, Finantele clasifica certificatele de carbon ca fiind prestari de servicii pentru care se aplica reglementarile referitoare la TVA.

Singurul broker roman activ pe cea mai “verde” bursa din lume

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri