Directorul general al combinatului chimic Oltchim din Ramnicu Valcea, Constantin Roibu, a declarat ca, daca va reusi sa reporneasca in martie 2010 instalatiile de petrochimie de la Arpechim, achizitionate de la Petrom, atunci Oltchim ar putea incheia anul cu un profit de 5-10 milioane euro.
"Pentru noi, 2010 va fi un an foarte dificil, pentru ca, in mod normal, trebuia sa intram cu instalatiile pornite. Cifra de afaceri a companiei va fi diminuata. Si anul viitor va fi un an de criza in continuare, poate chiar mai dificil decat 2009. Vom incerca sa repornim instalatiile de petrochimie de la Arpechim cat mai repede, pentru ca nefunctionarea lor ne aduce pierderi", a declarat Constantin Roibu, citat de NewsIn.

Directorul general al Oltchim a mentionat ca instalatiile de petrochimie de la Arpechim, inchise din toamna 2008, vor fi repornite in martie 2010, dupa o revizie. Potrivit lui Roibu, faptul ca acestea nu functioneaza aduce companiei pierderi de 4,5-5 milioane euro pe luna.

"Daca repornim instalatiile in martie, Oltchim ar putea incheia anul 2010 cu un profit de 5-10 milioane euro si venituri de 664 milioane euro. Dar conteaza si pretul produselor petrochimice si al petrolului. Daca intram in noul an cu instalatiile pornite, profitul net ar fi putut fi la finele lui 2010 de 19 milioane euro, iar veniturile de 732 milioane euro", a afirmat Constantin Roibu.

Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia ii va achita 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei vor fi reesalonate in trei ani. Preluarea propriu zisa va avea loc in 30-60 de zile, dupa ce se va obtine avizul Consiliului Concurentei.

Primele negocieri au inceput in decembrie 2006, a declarat vineri directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, in cadrul unei conferinte de presa, care a precizat ca acest contract a fost semnat vineri, in jurul 18.00.

"Banii au fost imprumutati de catre Oltchim din banci, fara garantie de stat si fara ajutorul statului", a afirmat Roibu. Acesta nu a putut preciza despre ce banci este vorba.

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud – Est, a finalizat astfel negocierile cu reprezentantii Oltchim, lider pe piata de produse petrochimice din aceeasi regiune, pentru transferul activelor aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim. Tranzactia va deveni efectiva dupa obtinerea autorizatiilor necesare de la autoritatile fiscale si de concurenta, estimata pentru inceputul anului 2010.

Transferul acestor active are la baza decizia managementului Petrom de a se concentra asupra operatiunilor de baza ale companiei in vederea cresterii eficientei, petrochimia reprezentand o activitate secundara.

"Tranzactia este rezultatul unei perioade indelungate de evaluari si negocieri si consideram ca reprezinta cea mai buna formula pentru viitorul activitatii de petrochimie din Arpechim", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

La randul sau, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a afirmat ca integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim reprezinta unica sansa de revitalizare a activitatii petrochimice din Romania. "Aceasta tranzactie va duce la cresterea capitalizarii bursiere a Oltchim, cu beneficii directe pentru actionarii nostri si va genera noi locuri de munca pentru judetele Arges si Valcea", potrivit lui Roibu.

Tranzactia cu Oltchim include ca si componente principale faptul ca Petrom va transfera activele fixe aferente activitatii de petrochimie. Aceste active fixe includ instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare. Unitatea de extractie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalatia de piroliza poate produce pana la 200.000 de tone de etilena si 95.000 de tone de propilena pe an.

De asemenea, pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane euro (inclusiv taxe si accize).

Datoriile catre Petrom, reesalonate pe trei ani

In ceea ce priveste datoriile istorice ale Oltchim catre Petrom, cele doua companii au semnat un acord de restructurare a datoriei pe baze comerciale. Astfel, datoriile istorice ale Oltchim catre Petrom, care se ridica la 112,4 milioane lei (la aceasta data), vor fi reesalonate pe o perioada de trei ani, plata urmand a se face trimestrial.

Cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimiei din Arpechim vor fi transferati la Oltchim. Acestia vor continua sa beneficieze de prevederile Contractului Colectiv de Munca incheiat la nivel Petrom, pentru cel putin un an, in conformitate cu prevederile legislatiei privind protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere sau parti din aceasta.

"Aceasta tranzactie nu are un impact material asupra situatiei financiare a Petrom SA, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor Petrom SA, respectiv din valoarea anuala a cifrei de afaceri nete a companiei", spun reprezentantii Petrom.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro. OMV, grupul energetic lider in centura de crestere europeana detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

SC Oltchim SA din Ramnicu Valcea este cea mai importanta unitate din industria petrochimica din Romania, lider in Europa Centrala si de Est la PVC, soda caustica, polioli, plastifianti. Societatea are ca actionar majoritar Statul Roman, prin Ministerul Economiei (54,79%). In 2008 cifra de afaceri a companiei a fost de 528 milioane euro. Actiunile Oltchim sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, categoria I de tranzactionare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri