Bursele din regiunea asiatica au atras in cursul anului trecut 244 de oferte publice initiale (IPO), numar care depaseste listarile totale din Europa si Statele Unite, potrivit unui studiu realizat de Dealogic si citat de cotidianul Wall Street Journal.
In 2009, 183 de companii din China si 61 din Coreea de Sud au decis sa devina publice prin intermediul pietelor de capital. Comparativ cu aceste valori, firmele din Europa au generat 62 de oferte publice, in timp ce pe bursele americane s-au listat 54 de noi companii.

Asia a inregistrat si cel mai mare volum de lichiditati in dolari - 50,4 miliarde dolari din partea companiilor chineze, ceea ce reprezinta 45% din tranzactiile totale si o valoare cu 62% mai mare decat cele atrase de Europa si Statele Unite la un loc.

Companiile care s-au listat in SUA au atras 24 miliarde dolari, in timp ce firmele din Europa au adus 7,1 miliarde dolari.

Desi China a atras cea mai mare valoare in dolari, si Brazilia a adus cateva oferte importante, cum ar fi IPO-ul de 7,5 miliarde dolari al Banco Santander Brasil, cel mai mare din 2009, si oferta de 4,3 miliarde dolari al VisaNet.

Pe fondul crizei, numarul total de oferte publice initiale a scazut cu 19% la 560, insa lichiditatea a urcat cu 44% la 110,9 miliarde dolari, potrivit statistici Dealogic.

“Exista o corelatie puternica intre cresterile economice ale tarilor si piata de oferte publice. Astfel, ne putem astepta la volume ridicate din partea Chinei, Indiei si a tarilor din America Latina, in special din Brazilia, in acest an”, sustine Matt Johnson, sef al departamentului global de active la Barclays Capital.

Johnson si alti analisti considera ca piata de capital din China isi va continua activitatea, dar 2010 ar putea reprezenta un an de referinta atat pentru Europa, cat si Statele Unite, dupa doi ani de oferte initiale in scadere.

“In ultimele trei, patru luni, am putut observa o normalizare a activitatii pietei de oferte publice initiale. Valorile sunt inca reduse fata de cotele istorice, insa circumstantele actuale sunt favorabile pentru 2010”, afirma Mohit Assomull, reprezentant al Morgan Stanley.

In Europa, numarul de IPO-uri incheiate cu succes s-a redus cu 65%, in timp ce valoarea in dolari a scazut cu 54% comparativ cu cifrele din 2008. Europa de Est si Rusia sunt inca regiuni unde persista incertitudinea. In timp ce companiile se pregatesc sa se listeze, brokerii subliniaza ca este imposibil sa fie determinat momentul in care piata de IPO-uri isi va reveni.

Inafara de Rusia si Europa de Est, brokerii se asteapta ca valoarea ofertelor sa fie mai mare in 2010, in conditiile in care fondurile de private equity isi restructureaza portofoliile si vor face acest lucru prin listari.

Cititi si Top 10 IPO-uri pe plan mondial in 2009

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri