Acum doi ani, pe 24 ianuarie 2007, societatea nationala de transport gaze naturale Transgaz Medias intra la tranzactionare la cota Bursei de Valori Bucuresti, dupa o oferta publica de listare istorica. In prezent, pretul unei actiuni TGN este mai mic decat cel de la listare.
IPO-ul Transgaz, derulat in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2007, a avut cea mai mare valoare a actiunilor puse in vanzare, de 226 milioane de lei (circa 65 milioane euro), oferta a fost suprasubscrisa de peste 28 de ori. De asemenea, a fost primul IPO care a avut atasat drepturi de alocare.

In 2008, o actiune Transgaz se tranzactiona la pretul de 191,92 lei/actiune, multi considerand-o atunci supraevaluata. In sedinta de astazi, ultimul pret al unui titlu TGN a fost de 184,5 lei. De la inceputul anului trecut, actiunile companiei au crescut cu 52,89%.

In cei doi ani de la listare, compania a acordat dividende actionarilor, in valoare bruta de 9,66 lei/actiune pentru profitul din 2007 si 10,47 lei pentru anul financiar 2008.

In prezent, Ministerul Economiei si Finantelor detine 73,5% din capitalul social al Transgaz, iar Fondul Proprietatea are 14,9% din capitalul social.

Transportatorul de gaze din Romania, Transgaz, si-a planificat pentru acest an investitii de pana la 400 milioane lei, atat in constructia unor conducte noi de gaze naturale, cat si in continuarea lucrarilor demarate in anii anteriori.

Compania se asteapta la un profit de 313,8 milioane lei si venituri de 1,47 miliarde lei in acest an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri