Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a trimis catre CNVM o instiintare cu privire la modul in care a reconfigurat sistemul de tranzactionare, astfel incat sa permita decontarea ofertei RRC, tinand cont ca pretul din oferta are patru zecimale, iar BNR permite decontari in cash cu numai doua zecimale.
"Urmeaza sa transmitem niste precizari tehnice, dupa ce ne consultam cu intermediarul ofertei, Depozitarul Central si avem ok-ul CNVM-ului. Nu este prima oferta pe care o deruleaza Bursa cu patru zecimale. Astazi va trebui sa finalizam precizarile, dar vom gasi o solutie. Oricum, oferta va incepe luni", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al BVB, Anca Dumitru (foto).

Pe de alta parte, Alin Barbu, director IT in cadrul BVB, a explicat ca in sistemul contabil trebuie reprezentate valori de decontare cu doua zecimale.
"In acest sens, BVB va cere un aviz de la CNVM prin care sa permita rotunjirea fiecarei tranzactii la doua zecimale. Suntem in proces cu CNVM-ul sa punem la punct fluxul de documente care sa ne permita sa facem acest lucru", a declarat Alin Barbu.

Astfel, din sistemul Bursei, orice tranzactie cu actiuni Rompetrol Rafinare va trebui sa plece spre decontare rotunjita la doua zecimale.
"Trebuie sa avem grija sa se respecte toate conditiile pentru ducerea la bun sfarsit a ofertei, ceea ce inseamna ca decontarea trebuie sa se produca cu doua zecimale si nu cu patru", a mentinat Anca Dumitru.

Alin Barbu a explicat ca, daca ultimele doua zecimale vor fi un numar mai mare sau egal cu 50, se va face o rotunjire prin adaos, iar in cazul unui numar mai mic de 50 se va face o rotunjire aritmetica prin lipsa.

"Nu va fi niciun investitor afectat, deoarece gradul de afectare a unui investitor prin aceasta metodologie va fi identic cu gradul in care un jucator pe piata valutara este afectat daca cumpara 11 euro, la un curs de schimb la patru zecimale, care se rotunjeste oricum la 2, adica prea putin", apreciaza Barbu.

El a explicat ca aceasta imposibilitate de decontare la patru zecimale deriva de la denominarea leului, care a avut loc in 2005, cand Bursa si CNVM-ul au stabilit sa nu se rotunjeasca in cazul valorilor cu patru zecimale, intrucat blocul de tranzactionare ar fi fost oricum de 100.

Oferta de preluare a Rompetrol Rafinare va incepe luni, pretul pe care il ofera grupul petrolier actionarilor minoritari fiind de 0,0741 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri