Bursa de la Bucuresti a inregistrat cresteri puternice, in timp ce indicele BET a castigat peste 2%, pe o lichiditate ridicata de transferurile cu titluri de stat.
Lichiditatea pe pietei de actiuni s-a majorat la 26,08 milioane lei (6,31 milioane euro), in timp ce sectorul obligatiunilor a atras rulaje de 44,68 milioane lei (10,8 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,07%, pana la 5.373,83 puncte, iar indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,95%, pana la 3.096,42 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 1,60%, pana la 30.758,48 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,72%, ajungand la 10.843,54 puncte.

“In continuare, SIF-urile vor sta sub semnul dezbaterilor din Comisia de buget finante si cum saptamana trecuta nu am aflat nimic concret despre viitorul pragului, investitorii sunt pregatiti pentru urmatoarele sedinte”, a declarat pentru Wall-Street Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

Ea considera ca intrarea oficiala a imprumutului de la FMI in contul BNR ar putea sa mai impulsioneze putin piata astazi, doar ca efect psihologic, insa cele cinci societati de investitii vor fi cuplate in perioada urmatoare tot la discutiile pe tema pragului de detinere.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,90%, pana la 542,38 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 2,11%, la 715,64 puncte.

Principalii indici europeni inchid pe pierderi

Marile burse ale Europei au inchis sedinta in scadere, principalii indici inregistrand pierderi ca urmare a deprecierilor actiunilor retailerilor si a companiilor din domeniul sanatatii.

Indicele FTSE100, al bursei din Londra, a inchis in scadere cu 0,11%, pana la 5.352,07 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 0,59%, la 5.688,44 puncte.

Indicele CAC40, al bursei din Paris, a coborat cu 0,34% pana la 3.756,70 puncte.

Companiile din grupul Dafora au urcat puternic

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au castigat 9,16%, la 0,143 lei, pe schimburi de 2,24 milioane lei, iar actiunile Condmag Brasov (COMI) au urcat cu 4,82%, pana la pretul de 0,87 lei, in urma unor rulaje de 1,36 milioane lei.

“Dafora si Codmag au fost in atentia investitorilor in ultima perioada, desi prima nu a inregistrat rezultate foarte bune. Condmag in schimb a surprins cu un rezultat excelent, un profit net dublu fata de cel din 2008. Dafora a anuntat totusi la inceputul lunii incheierea acordului de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare in municipiul Medias, lucrari in urma carora va incasa 67 milioane lei”, explica Pacesila.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat din nou cel mai mare rulaj din piata, de 5,03 milioane lei, iar cotatia a crescut cu 2,45%, la 1,67 lei, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 2,11%, la cotatia de 1,45 lei, pe o lichiditate de 3,47 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile Banca Transilvania (TLV), au urcat cu 3,86%, pana la 2,15 lei, pe tranzactii in valoare de 3,26 milioane lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS) s-au apreciat cu 0,76%, la 118,80 lei, pe un rulaj de circa 3,02 milioane lei.

Reprezentantul Confident Invest considera ca rezultatele OMV Petrom (SNP) si Erste Bank (EBS), deciziile referitoare la ajutorul acordat Greciei de catre Uniunea Europeana si noutatile referitoare la pragul de detinere la SIF-uri vor influenta piata in aceasta saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri