Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis brokerilor Capital Partners a.s. sa mai desfasoare activitati pe teritoriul Romaniei si a depus totodata o sesizare catre Comisia Europeana, reclamand problemele create de firma ceha si lipsa de reactie a autoritatii de reglementare din Cehia.
"Am decis sa interzicem activitatea Capital Partners a.s. pe teritoriul Romaniei pentru a proteja investitorii. Totodata, am transmis o sesizare catre Comisia Europeana cu privire la problemele pe care le-au creat brokerii cehi, intrucat autoritatea de reglementare a pietei financiaredin Cehia (Banca Nationala a Cehiei - n.r.) nu a raspuns de opt luni de zile solicitarilor trimise de noi", a declarat comisarul CNVM Lorand Kralik, pentru NewsIn.

Capital Partners din Cehia nu are nicio legatura cu firma cu acelasi nume din Romania, care ofera consultanta pentru investitii, fuziuni si achizitii.

Pe teritoriul Romaniei, activitatea Capital Partners a.s. este strans legata de o alta firma neinregistrata la CNVM, Capital Group of Central Europe, firma care racola asa-zisi brokeri (nu erau agenti delegati inregistrati la CNVM - n.r.) care se prezentau in fata clientilor ca reprezentanti ai Capital Partners.

"Clientii erau momiti cu randamente garantate de 50-60%, pe care le-ar fi obtinut in doar cateva luni. Am primit sesizari atat din partea clientilor, cat si din partea unui intermediar, care a reclamat concurenta neloiala a acestor falsi brokeri", a explicat Kralik. El a adaugat ca CNVM urmeaza sa depuna o plangere la Consiliul Concurentei.

Kralik a mai spus ca persoanele racolate pentru a atrage clienti nu erau agenti delegati, asa cum este cazul in Ungaria, unde autoritatea pietei a interzis activitatea a circa 70 de agenti ai Capital Partners a.s.

De asemenea, respectivii brokeri efectuau, odata ce atrageau fonduri de la clienti, in mod abuziv tranzactii la comisioane foarte mari (cuprinse intre 1,9-2,3%).

In urma sesizarilor depuse de unii pagubiti, Comisia a semnalat inca din primavara anului trecut Banca Centrala din Cehia cu privire la neregulile descoperite in cazul Capital Partners a.s. Primul raspuns din partea bancii a fost ca situatia Capital Partners a.s. este sub investigatie, dar la urmatoarele trei adrese ale CNVM nu a mai dat niciun raspuns.

In cazul firmei Capital Group of Central Europe, CNVM a luat masuri de sanctionare inca din 2009, printr-o amenda de 4.765 lei si interdictia data principalilor actionari - Martin Kilian si Bogdan Marin Paun - de a mai activa pe piata de capital din Romania timp de cinci ani.

Pe de alta parte, Capital Partners a intrat in Romania in baza liberei circulatiei a serviciilor financiare, conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia. Potrivit lui Kralik, Comisia nu a descoperit nicio legatura de actionariat intre cele doua firme.

In Ungaria, Capital Partners a provocat o frauda de 3 miliarde forinti, potrivit datelor preliminare ale Politiei, care a descins saptamana trecuta la sediul brokerilor.

Purtatorul de cuvant al autoritatii de reglementare a pietei de capital din Ungaria, Istvan Binder, a declarat pentru o agentia de stiri MTI ca frauda Capital Partners a afectat cateva sute de clienti, ale caror portofolii insumeaza miliarde de forinti.

De asemenea, si arbitrul pietei din Ungaria a trimis sesizari bancii centrale din Cehia, precum si documente relevante in cazul fraudei, pentru a lua masuri impotriva brokerului. Mai mult, frauda a fost raportata politiei din Budapesta, care a inceput o investigatie in acest caz.

Potrivit relatarilor din presa maghiara, 15 persoane implicate in aceasta frauda au primit mandat de aducere, iar judecatoria din Budapesta a emis mandate de arestare preventiva pentru 7 persoane.

Hadnagy Jozsef, avocatul unuia dintre inculpati, a declarat pentru o publicatie din Ungaria ca sunt sanse foarte mici ca prejudiciul sa fie recuperat, intrucat cel mai probabil banii clientilor se afla acum in conturi din Statele Unite.

Ca si in Romania, arbitrul pietei de capital din Ungaria a sesizat ca investitorii nu erau informati ca semnau un contract cu Capital Partners as, in timp ce unii agenti delegati ai brokerului nu aveau nici macar cunostinte de baza despre serviciile pe care le ofereau pe piata de capital.

Totusi, brokerii isi convingeau clientii ca vor obtine randamente foarte bune intr-un timp foarte scurt si, de asemenea, dezinformau investitorii ca se supun legislatiei pietei de capital din Ungaria si nu a celei din Cehia.

De asemenea, si pe piata din Ungaria, asa zisii brokeri percepeau comisioane foarte mari, cuprinse intre 1,5% si 1,9% pe tranzactie, ceea ce reprezenta o tentatia pentru agenti ca sa abuzeze de tranzactii, chiar daca clientii nu aveau sanse sa obtina acele profituri promise.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri