Casa de brokeraj ceha Capital Partners, acuzata de nereguli in Ungaria si Romania, a anuntat ca va face plangere la Comisia Europeana si la ministerul ceh de externe, considerand nejustificate masurile "fara precedent" ale autoritatilor ungare, care i-au provocat daune si i-au afectat imaginea.
Astfel, potrivit unui comunicat al companiei, citat de portalul financiar ungar Portfolio, Capital Partners precizeaza ca "a suferit daune pecuniare si nepecuniare, si nu doar in Ungaria", ca rezultat al masurilor luate de autoritatile de la Budapesta, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor preliminare ale politiei de la Budapesta, care a descins saptamana trecuta la sediul brokerilor, Capital Partners a provocat o frauda de 3 miliarde forinti in Ungaria.

Purtatorul de cuvant al autoritatii de reglementare a pietei de capital din Ungaria, Istvan Binder, a declarat pentru agentia de stiri MTI ca frauda Capital Partners a afectat cateva sute de clienti, ale caror portofolii insumeaza miliarde de forinti.

Arbitrul pietei din Ungaria a trimis sesizari bancii centrale din Cehia, care are atributii de reglementare si pentru piata de capital, precum si documente relevante in cazul fraudei, pentru a lua masuri impotriva brokerului. Mai mult, frauda a fost raportata politiei din Budapesta, care a inceput o investigatie in acest caz.

Potrivit relatarilor din presa maghiara, 15 persoane implicate in aceasta frauda au primit mandat de aducere, iar judecatoria din Budapesta a emis mandate de arestare preventiva pentru sapte persoane.

Jozsef Hadnagy, avocatul unuia dintre inculpati, a declarat pentru o publicatie din Ungaria ca sunt sanse foarte mici ca prejudiciul sa fie recuperat, intrucat cel mai probabil banii clientilor se afla acum in conturi din Statele Unite.

Arbitrul pietei de capital din Ungaria a sesizat ca investitorii nu erau informati ca semnau un contract cu Capital Partners AS, in timp ce unii agenti delegati ai brokerului nu aveau nici macar cunostinte de baza despre serviciile pe care le ofereau pe piata de capital.

Totusi, brokerii isi convingeau clientii ca vor obtine randamente foarte bune intr-un timp foarte scurt si, de asemenea, dezinformau investitorii ca se supun legislatiei pietei de capital din Ungaria si nu a celei din Cehia.

De asemenea, asa-zisii brokeri percepeau comisioane foarte mari, cuprinse intre 1,5% si 1,9% pe tranzactie, ceea ce reprezenta o tentatia pentru agenti ca sa abuzeze de tranzactii, chiar daca clientii nu aveau sanse sa obtina acele profituri promise.

O situatie similara se intalneste si in Romania, unde Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis brokeriilor Capital Partners sa mai desfasoare activitati pe teritoriul Romaniei si a depus totodata o sesizare catre Comisia Europeana, reclamand problemele create de firma ceha si lipsa de reactie a autoritatii de reglementare din Cehia.

Capital Partners a intrat in Romania in baza liberei circulatiei a serviciilor financiare, conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia. Potrivit lui Kralik, Comisia nu a descoperit nicio legatura de actionariat intre cele doua firme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri