Bursa de la Bucuresti ocupa locul 3 in topul celor mai performante piete de capital in primul trimestru al acestui an, dupa alte doua burse din Europa de Est, Ucraina si Estonia, brokerii fiind de parere ca tendinta pozitiva poate continua in trimestrele viitoare, dar nu trebuie excluse corectiile.
Potrivit statisticilor publicate de Bespoke Investment Group, Bursa de Valori Bucuresti ocupa a treia pozitie dintr-un total de 81 de piete de capital in functie de avansul inregistrat de la inceputul anului, indicele BET avand o crestere de 29,89%.

Evolutia spectaculoasa din acest trimestru vine in prelungirea a inca trei trimestre de crestere sustinuta, (aprilie - decembrie 2009), perioada in care indicele BET a castigat circa 93%. Astfel, brokerii nu exclud ca piata sa dea si semne de slabiciune si sa apara corectiile.

"Avem deja patru trimestre la rand de crestere pe BVB, lucru destul de surprinzator, chiar daca si scaderile au fost foarte agresive. E greu de crezut, insa, ca vom avea si in urmatoarele trimestre o miscare rectilinie in sus de o asemenea amploare. Dupa o asemenea evolutie, trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca in astfel de momente, cand toata lumea crede ca piata nu poate merge decat in sus, apar si corectiile", a spus un broker din piata, citat de NewsIn.

De asemenea, primul trimestru din 2010 a continuat sa fie unul favorabil investitiilor in sectorul societatilor de investitii financiare (SIF), indicele BET-FI marcand un avans de 39,46%, in contextul in care cererea a fost alimentata in primele doua luni din an de speranta ridicarii pragului de detinere.

Totodata, indicele compozit al pietei, BET-C, a incheiat primele trei luni cu o crestere de 32,72%.

"Cred ca vom mai vedea cresteri anul acesta, chiar daca nu vor fi neaparat continue, adica vor aparea cu siguranta si perioade de scadere", a declarat Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

El a adaugat ca "loc de crestere ar mai fi", dar avertizeaza ca "nu trebuie sa ne lasam luati de val". In plus, Pasol remarca cresterea lichiditatii in primul trimestrul al anului. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni de la BVB a urcat cu circa 50%, de la 20,37 milioane lei in 2009, la o medie de 30,25 milioane lei dupa primele trei luni din 2010.

"Aceste cresteri au fost destul de accelerate, ceea ce arata ca aversiunea la risc s-a redus deocamdata si ca suntem pe traseul iesirii din criza, dar nu inseamna ca am iesit inca din criza", concluzioneaza Pasol.

Reducerea aversiunii fata de risc s-a remarcat in special prin avansul pe care l-au inregistrat pietele de capital emergente, lucru dovedit in primul trimestru din 2010 de pozitiile fruntase, in ceea ce priveste performanta bursiera, detinute de trei state din Europa de Est.

Astfel, bursa din Ucraina a inregistrat cea mai puternica crestere din lume in T1, de 58,87%, urmata de piata de capital din Estonia, cu un avans de 41,36%, in timp ce BVB a ocupat al treilea loc.

Potrivit datelor centralizate de Bespoke Investment Group, media performantelor celor 81 de burse in primul trimestru este 6,94%. Dintre bursele statelor G7, cea mai buna evolutie au avut-o pietele din Japonia (6,62%) si Marea Britanie (6,13%), in timp ce Statele Unite s-au plasat tot sub medie, cu un avans de la inceputul anului de 5,27%.

Pe de alta parte, bursa din Italia a inregistrat o scadere usoara in T1, de 0,18%, in timp ce din randul tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) cea mai slaba performanta a avut-o piata chineza, care a suferit un declin de circa 4%.

In total, de la inceputul anului, sunt 12 piete de capital care au avut performante negative, cea mai agresiva scadere fiind marcata de bursa din Bermude, de 31,39%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri