Bursa Romana de Marfuri a tranzactionat, in luna aprilie, peste 5% din plafonul anual de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocat Romaniei, potrivit unui comunicat al BRM.
Tranzactiile s-au realizat pe platforma electronica a BRM in Ringul certificatelor CO2 pe piata la disponibil.

Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Deva au vandut fiecare cate 1 milion certificate de emisii cu efect de sera (EUA) la pretul de 14,42 euro/certificat si, respectiv, 15,03 euro/certificat. Suma primita de Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Deva totalizeaza valoarea de 29,45 milioane euro.

Termica Suceava a schimbat, in data de 23.04.2010, un numar de 400.000 de certificate de emisii cu efect de sera (EUA) contra unui numar 200.000 unitati CER (reduceri de emisii certificate) si suma de 3,082 milioane euro.

Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private.

Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de tranzactionare. Prima tranzactie de acest tip realizata la BRM a fost derulata de Electrocentrale Bucuresti in data de 09.04.2010.

Pana in prezent, in ringul BRM au fost tranzactionate 3,8 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce reprezinta peste 5% din plafonul anual alocat Romaniei in perioada 2008 – 2012, care se cifreaza la 75,9 milioane tone/an.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.

Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri