Dupa cateva zile de scaderi puternice, Bursa a bifat ieri o zi mai verde, cu aprecieri generalizate. Insa este doar o revenire de moment, intr-o perioada traversata de incertitudini din cauza situatiei interne si internationale, cu volatilitati in ambele sensuri pe piata de capital.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat ieri cu 1,97%, pana la 4.775,64 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 1,86%, pana la 2.848,21 puncte. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 4,61%, pana la 19.981,93 puncte.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a injumatatit, ajungand la 12,36 milioane lei (2,92 mil. euro).

“Volumul a fost destul de slab in sedinta de ieri, ceea ce indica faptul ca cei care au curaj mai mare, domina piata. Sunt in continuare multe incertitudini, legate de motiunea de cenzura ce urmeaza sa fie prezentata dar si de situatia internationala. Ma astept la o perioada destul de lunga cu volatilitati ridicate”, a declarat pentru Wall-Street Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

Desi necunoscutele din actualul context ingreuneaza pronosticuri nu este exlus sa vedem noi minime in acest an. Un moment decisive va fi rezultatul motiunii de cenzura si intrarea in vigoare a masurilor de austeritate.

“Nu cred ca motiunea de cenzura va trece iar efectele scaderii pensiilor si salariilor se vor vedea destul de repede in economie. Nu stiu in ce moment se va afla atunci bursa, dar vad cu multe piete din Europa Centrala si de Est reusesc sa se ridice, in timp ce noi inca nu stim in ce directie ne indreptam”, a explicat Pacesila.

Mai mult, ea vede ca scenariu posibil o decuplare intre piata locala si restul Europei. “Nu vad reluarea unui trend ascendent sanatos, mai ales ca volumul este in continuare foarte mic si urmeaza rezultatele financiare ale emitentilor”, a mai explicat reprezentantul Confident Invest.

Investitorii au nevoie de semnale certe

In sedinta de ieri, indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,55%, ajungand la 9.613,91 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,76%, la 429,91 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,80%, pana la 679,61 puncte.

Pentru perioada urmatoare, Pacesila se asteapta la volatilitate ridicata si foarte multa atentie.

“Sunt in continuare multi investitori care vor sa intre la cumparare, mizand pe faptul ca s-au atins minimele, insa piata a demonstrat in anii trecuti ca se poate orice. Asa ca majoritatea raman in zona de incertitudine, in conditiile in care foarte multi au nevoie de semnale certe pentru a intra la cumparare”, a explicat brokerul.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au atras cel mai mare rulaj din piata, de 3,53 milioane lei, in timp ce pretul a urcat cu 4,76%, la 1,1 lei, iar actiunile SIF Transilvania (SIF3) au castigat 2,63%, la pretul de 0,469 lei, pe rulaje de 1,36 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,79%, la pretul de 11,4 lei, pe schimburi de 1,47 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o crestere de 2,17%, la 1,41 lei, pe tranzactii de 810.000 lei.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-au plasat pe pozitia a cincea in functie de lichidtate, cu o valoare de 1,03 milioane lei, iar pretul a urcat cu 5,71%, la 25,9 lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au castigat 4,07%, la pretul de 17,9 lei, pe rulaje de 186.500 lei, iar actiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,07%, la 0,28 lei, pe tranzactii 158.300 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri