Analistii firmei de brokeraj Tradeville considera subevaluate actiunile operatorului national de transport de energie electrica din Romania. Pretul – tinta pentru acest an este de 12 lei/actiune, se arata intr-un raport de analiza.
Cu un beta de 0.8, actiunea Transelectrica (TEL) face parte din categoria titlurilor defensive, insa presiunea la cumparare exercitata atat spre sfarsitul lui 2009 cat si in 2010 a urcat pretul intr-un ritm mult superior indicilor locali.

Desi titlurile defensive sunt ale companiilor cu rezultate financiare mai putin afectate de ciclurile economice, aceasta teorie nu s-a aplicat pentru TEL, care a inregistrat o scadere cu 17% a cifrei de afaceri si cu 85% a profitului, in 2009.

In comparatie cu Transelectrica, primele 20 de companii de profil dupa capitalizare din Europa au trecut mai usor peste criza, atat afacerile cat si profitul net crescand in medie cu 15% in 2009, se arata in raportul Tradeville.

Astfel, pretul tinta calculat de analisti prin metoda Discounted Dividend este de 12 lei/actiune, actiunea TEL fiind supraevaluata in acest moment.

“Pentru evaluarea companiei am folosit metoda Discounted Divident pe care o con-sideram mai relevanta decat alte metode similare de tipul discounted cash flow datorita consecventei cu care Transelectrica acorda si va acorda dividende (Ministerul Finantelor fiind actionar majoritar societatea este obligata sa distrubuie anual dividende)”, explica analistii Tradeville.

Estimarea ritmului de crestere a afacerilor Transelectrica pentru 2010 si 2011 tine cont de incertitudinea care planeaza asupra mediului economic din Romania, drept pentru care estimam o usoara crestere a cifrei de afaceri in 2010 si o crestere cu 5% pentru 2011.

In momentul de fata consideram ca incepand cu 2012 economia Romaniei va reintra pe un ritm de crestere mai alert, ce va propulsa si indicatorii de profitabilitate ai societatii. Astfel, ritmul mediu de crestere ales pentru urmatorii 4 ani (2012 - 2015) este de 30%, usor mai scazut decat aprecierea anuala medie a afacerilor in perioada 2003 - 2006.

Folosind un beta de 0.81, o rata a investitiei fara risc de 7.5% si un randament asteptat al pietei de 15%, am calculat un cost al capitalului propriu de 13.575%”, se mai arata in raport.

Transelectrica este responsabila cu asigurarea functionarii Sistemului Energetic National (SEN), realizand astfel infrastructura pietei nationale de electricitate si garantand accesul la reteaua electrica de transport pentru toti participantii la piata.

Dintre veniturile din exploatare, transportul de energie electrica, veniturile din servicii de sistem tehnologice, precum si veniturile din piata de echilibrare au ponderile cele mai mari. Scaderea cu 14.81% fata de 2008 a veniturilor din exploatare a fost cauzata in primul rand de rezultatul slab al segmentului aferent pietei de echili-brare, precum si de scaderea cantitatii de energie electrica tarifata pentru serviciile prestate pe piata de energie electrica.

.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri