Ultimele sedinte ale Bursei de Valori Bucuresti s-au derulat cu evolutii laterale, caracterizate de o apatie a investitorilor, vizibila in rulaje scazute. Stirile punctuale nu se resimt in cotatii iar vestile cele mai importante sunt asteptate sa vina dinspre pietele internationale.

In prima parte a sedintei de miercuri Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cresteri, datorita evolutiei pozitive a bursei americane. Spre finalul zilei s-au vazut si usoare scaderi, in acelasi sens cu pietele europene, insa piata a inchis pe un teritoriu usor pozitiv.

“Se resimte inca o teama in piata si acest lucru se vede in volumele de tranzactionare”, a explicat Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.
Lichiditatea pietei de actiuni s-a dublat, ajungand la 14,21 milioane lei (3,36 mil. euro), iar rulajul total a fost de 14,44 milioane lei (3,39 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,39%, pana la 4.844,14 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 0,78%, pana la 2.840,32 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,13%, pana la 20.649,95 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a urcat cu 1,17%, la 9.947,60 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,97%, la 441,50 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 0,58%, pana la 695,85 puncte.

Bursa se afla de cateva zile intr-o stare de apatie, nici vestile negative nu mai au influente vizibile. De exemplu, acuzatiile aduse oficialilor Bancii Transilvania si Bank of Cyprus au infouentat cotatia TLV doar luni, la aparitia stiri.

“Este un eveniment neplacut care afecetaza imaginea pietei de capital, dar pentru ca aceste acuzatii nu sunt dovedite in instanta, impactul nu a fost vizibil. Se pare ca exceptand stirile legate de FMI, masurile Guvernului sau deciziile anti-criza, vestile punctuale nu se mai reflecta in cotatii”, a explicat Aldea. Insa, pentru investitori, stirile importante vin doar de afara.

Astfel, investitorii sunt mai atenti la stirile macroeconomice sau la cele externe, decat la cele locale. “Toata lumea asteapta sa vada daca rezultatele publicate in SUA vor confirma evolutiile din trimestrele anterioare. Daca rezultatele sunt bune, bursele vor creste”, a mai spus brokerul.

In acest moment, pentru piata de capital se prefigureaza o miscare laterala, care ar putea fi schimbata spre un trend pozitiv daca pietele straine vor continua aprecierile, pe motive fundamentate, a conchis Aldea.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 4,69 milioane lei, iar pretul a stagnat la 1,25 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 0,52%, la cotatia de 0,966 lei, pe rulaje de 1,08 milioane lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au inchis in stagnare la 10,8 lei, pe tranzactii de 928.250 lei, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 5,15%, la 1,43 lei, pe schimburi de 687.700 lei.

In piata s-au mai remarcat si actiunile Biofarm (BIO) care au atras cel mai mare volum din piata, de 13,61 miloane de actiuni. Pretul a urcat cu 2,25%, la 0,182 lei, pe o lichiditate de 2,49 milioane lei.

Din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 0,34%, la 0,297 lei, pe rulaje de 429.200 lei, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au stagnat la pretul de 220, pe tranzactii in valoare de 426.500 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri