Raiffeisen Capital&Investment a urcat pretul tinta la 12 luni al actiunilor companiei de stat Transgaz (TGN) cu 5%, la 257,6 lei, in conditiile in care cresterea veniturilor din tranzitul gazelor compenseaza efectul modificarilor legislative privind plata dividendelor, scrie Mediafax.
Banca a imbunatatit recomandarea pentru actiunile Transgaz de la "mentine" la "cumpara", care justifica faptul ca pretul tinta este cu 16% peste cotatia de 222 lei pe unitate inregistrata de actiunile Transgaz la inchiderea tranzactiilor de joi.

Titlurile Transgaz s-au apreciat vineri, pana la ora 15:31, cu 0,68%, la 223,5 lei pe unitate.

Guvernul a decis in iunie ca societatile de stat si regiile autonome sa verse la bugetul de stat 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita actuala, de 50% din profit. Raiffeisen mentioneaza ca aceasta contributie va fi majorata pentru anul financiar 2010.

Initial, banca anticipa ca majorarea ratei va fi pe o perioada nedefinita. Astfel, banca ia in considerare o contributie de plata a dividendelor de 90% in 2010, de 55% in 2011 si majorarea treptata a acesteia la 90% pana in 2015.

In schimb, aprecierea dolarului va majora veniturile din tranzitul gazelor. Raiffeisen a ajustat estimarile privind cursul de schimb, anticipand aprecierea euro fata de leu mai mult decat anticipa initial, dar si intarirea dolarului fata de moneda europeana.

Din acest motiv, veniturile din tranzitul gazelor, majoritatea denominate in dolari, ar putea fi cu 20% peste nivelul estimat initial pentru intervalul analizat.

In urma majorarii taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 24% si a altor decizii guvernamentale in vederea restrangerii deficitului bugetar, Raiffeisen a revizuit in scadere estimarea privind evolutia PIB de la stagnare la o contractie de 3%. De asemenea, banca anticipeaza ca si consumul de gaze va fi afectat.

Raiffeisen revizuit din acest motiv prognoza de crestere a consumului de gaze de la 9% la 7,5%.

Raiffeisen anticipeaza pentru Transgaz profituri nete de 289,8 milioane lei, 349,1 milioane lei, respectiv 343,3 milioane lei pentru perioada 2010-2012, comparativ cu prognoza anterioara, de 278 milioane lei, 326,9 milioane lei si 312,7 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri