Dupa o perioada cu evolutii mixte Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa incheie saptamana trecuta cu o crestere de circa 3%, rulajele generate de schimburile cu actiuni urcand considerabil.
In saptamana 26-30 iulie, lichiditatea tranzactionata pe piata de actiuni a urcat cu 120% la 94,33 milioane lei (22,2 mil. euro), circa jumatate fiind realizate de schimburile cu cele cinci SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 3,46% in ultima saptamana, la 5.074,07 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a crescut cu 2,81%, pana la 2.964,79 puncte.

“Daca pietele externe confirma in saptamanile urmatoare un trend ascendent, evolutia pozitiva a Bursei locale se va intinde pe cateva luni. Insa daca nu este confirmat, cel mai probabil scenariu este ca Bursa sa aiba o evolutie in lateral intr-un canal de fluctuatie de 10-15%, pana cand investitorii o sa reuseasca sa se decida in ce directie sa o ia”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o apreciere de 4,74%, la nivelul de 22.371,58 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 3,27%, pana la 10.384,29 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana cu urcare cu 3,69%, pana la 466,64 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,37%, pana la nivelul de 721,20 puncte.

“Peste 70% din companiile listate pe bursa americana au raportat peste asteptari, confirmand aprecierile din ultimele doua saptamani cunoscute de aceasta bursa. Publicarea PIB in SUA la finalul zilei de vineri sub asteptari a reprezentant insa un motiv de dezamagire, ultima zi a saptamanii fiind una rosie pentru bursa locala si inceputul de sedinta al indicilor americani”, afirma Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest in raportul saptamanal Puls Capital.

Ea spune ca nu trebuie sa uitam ca aceasta saptamana va fi una de raportari, iar mentinerea procentului companiilor care vor raporta peste asteptari putand contrabalansa efectul negativ produs pietelor de PIB-ul pe trimestrul al doilea sub asteptari.

“In continuare exista argument egale pentru continuarea unui range versus confirmarea unui trend de crestere, insa nu as recomanda inca reducerea expunerii pe actiuni, in acest moment fiind indicata o strategie de hold”, explica Gheorghe.

SIF Transilvania, crestere de circa 12%

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 19,56 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,91%, la pretul de 1,33 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis saptamana cu o crestere de 4,57%, pana la 1,03 lei, in urma unor tranzactii de 9,58 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au castigat 2,70% pana la pretul de 1,14 lei, in urma unor tranzactii de 4,86 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 0,80%, la 0,63 lei, pe un rulaj de 4,87 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 7,35 milioane lei, in timp ce actiunile au castigat 11,88%, pana la pretul de 0,565 lei.

Sectorul bancar a urcat usor

Dupa publicarea testelor de stres sectorul bancar de la BVB a inregistrat aprecieri usoare in saptamana trecuta.

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 4,55% la pretul 11,5 lei/actiune, pe o lichiditate de 23,09 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 3,70%, pana la 131,8 lei, pe fondul unui rulaj de 5,28 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana cu o urcare de 2,11%, la pretul de 1,45 lei, in urma unor schimburi de 4,10 milioane lei.

De pe alta parte, din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,63%, pana la pretul de 0,312 lei, pe rulaje de 2,37 milioane lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 7,78% la cotatia 18 lei, pe o lichiditate de 1,18 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) au castigat 2,47%, pana la cotatia de 232,1 lei, in urma unor schimburi de 2,02 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri