Fondul Proprietatea - Tot ce vrei sa stii despre cel mai asteptat emitent

19 August 2010 / 13:00 - 15:00


33 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT-Dezbaterile Wall-Street, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru astazi, 19 august, este “Fondul Proprietatea - Tot ce vrei sa stii despre cel mai asteptat emitent”.

Adi Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest, si Valentin Ionescu, Erste Group, vor discuta in direct impreuna cu cititorii Wall-Street despre Fondul Proprietatea si mult asteptata listare, despre impactul aprobarii Ordonantei 81 si despre schimbarile pe care Bursa le va resimti dupa listarea FP. 

Sesiunea de intrebari s-a incheiat.

Invitatii pe tema "Fondul Proprietatea - Tot ce vrei sa stii despre cel mai asteptat emitent"

  • Valentin IONESCU Valentin IONESCU Bursa de Valori Bucuresti
  • Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN BVB

Dezbateri pe tema: Fondul Proprietatea - Tot ce vrei sa stii despre cel mai asteptat emitent


Va felicit pentru preofesionalism si va multumesc pentru raspuns!!!

Emm / 22 August 2010 ora 19:29

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Ce se va intampla atunci cand participatia statul va scadea la zero dar vor mai exista cereri de despagubire nesolutionate/ neplatite de stat?

Cristina / 19 August 2010 ora 14:46
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 14:59
Vom vorbi despre un fond exclusiv privat, care va fi administrat de unul dintre cei mai profesionisti fund manageri din lume, ori in conditiile acestea nu poate fi vorba de altceva decat de beneficii extrem de mari pentru cei care vor fi posesorii acestor actiuni. din pacate, trebuie sa avem foarte mult rabdare. Nu cred ca in urmatorii 2-3 ani vom vedea o participatie 0 a statului.

Cristina Cristina 19 August 2010 ora 15:10
Intr-adevar, sunt de acord cu Dvs. Doar ca vedeti, iarasi ajungem sa vorbim de "beneficii extrem de mari pentru cei care vor fi posesorii", indepartandu-de de la scopul pt care a fost creat acest Fond. Cam trist.

Din cate am inteles din documentele fondului, pentru ca acesta sa poata distribui dividendele aferente 2008 si 2009, capitalul social trebuie diminuat/ reintregit (pag 16 din situatiile anuale). Care credeti ca va fi abordarea pt solutioanrea acestei probleme? Si avand in vedere ca acest lucru nu este pe agenda AGA, vi se pare fezabila distribuirea dividendelor respective anul acesta?

Cristina / 19 August 2010 ora 14:15
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 15:02
Proiectul Fondul Proprietatea este un proiect special, de aceea cred ca in aceasta situatie statul va veni cu niste norme suplimentare, care vor permite fondului sa ramana cu acelasi capital, in cazul in care actionarii nu doresc diminuarea capitalului. In mod normal, pentru oricare alta companie, daca activele proprii sunt mai mici decat capitalul social, compania in cauza nu poate plati dividende.

pentru cei doi invitati: ce e mai provocator pentru un broker: listarea FP sau a unuia dintre IPO-urile promise de Stat, gen Romgaz? Dar mai profitabil?

investitor / 19 August 2010 ora 13:50
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 14:16
Provocarea cea mai mare este legata de IPO-urile promise de stat. De ce? Romania a atras de la FMI aproximativ 20 de miliarde de euro. Vom plati dobanzi, in medie, de 300 de milioane de euro pe an, din bugetul public. Costurile vor fi mari, in conditiile in care statul roman nu stie ce inseamna sa plateasca dobanzi mari.
Polonezii au tras in ultimii doi ani peste 15 miliarde euro, cu COST 0 si nu este singurul avantaj. Imaginati-va ca jucatori precum Goldman Sachs, JP Morgan, Deutche Bank au birouri deschise in Polonia si cei mai importanti jucatori de pe pietele globale sunt extrem de activi pe aceasta piata. Cum va explicati ca Polonia nici nu a simtit aceasta criza? Din pacate, in Romania, in domeniul public nu avem persoane care sa inteleaga acest mecanism sau poate suntem invatati sa facem tot pe usa din dos.
FP este pe locul doi, dar foarte aproape de primul subiect. Acolo nu imi fac prea multe probleme, daca Franklin va fi instalat. Avantajele privind administrarea Fondului se vor vedea foarte rapid.

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 14:19
Pentru orice broker, ambele proiecte pot fi in egala masura la fel de provocatoare. Fiecare cu avantajele si dezavantajele de rigoare. In momentul de fata, probabil mai provocator ar fi listarea unei companii gen Romgaz, deoarece ar insemna ca statul a inteles ca trebuie sa isi listeze la Bursa din marile companii.
Fondul Proprietatea este, de asemenea, foarte important, dar deja s-au facut pasi mari in vederea listarii, care va fi de altfel o listare tehnic.

paticiparea statului la FP este de53 % .credeti ca ca statul va opri acordarea de dividente avand in considerare faptul ca procesul de despagubire nu s-a incheiat?

alex / 19 August 2010 ora 13:42
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 14:11
Un lucru este sigur: lipsa de bani a statului din acest an a "generat" acest dividend mare. Statul va incasa in jur de 150 de milioane de euro, daca se va aproba distribuirea dividendelor in AGA de pe 6 septembrie. Este ca si cum eu v-as spune ca pot sa iau maine 1 milion de euro, dar refuz sa il iau. Statul are cel mai mare interes sa fie date aceste dividende. Din pacate, nu este corect ca n persoane, care asteapta de ani de zile actiuni de la ANRP sa nu beneficieze de aceste dividende. Dar cate lucruri nu sunt corecte in tara asta?!

Cu cat credeti ca ar putea creste titlurile FP in 2010? Dar dupa listare?

Filip / 19 August 2010 ora 13:33
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 14:09
Evolutia pretului actiunilor in 2010 (inainte de listare) depinde de mai multi factori. Primul si cel mai important este legat de deciziile ce se vor lua in AGA: aprobarea dividendului, semnarea contractului de management cu Franklin Templeton si o decizie clara referitor la listare. Exista, intr-adevar, si influente indirecte, cum ar fi politica economica a Romaniei si evolutia pietelor globale.
Dupa listare, aceeasi factori pot influenta pretul, singurul avantaj fiind, in acest caz, ca pretul va fi stabilit mult mai transparent.
O cuantificare exacta a cresterii nu o poate face nimeni. Un lucru este cert: este unul din cele mai bune active din Romania, care va beneficia si de un administrator profesionist, recunoscut la nivel international.

Ca persoana fizica, legislatia curenta imi permite sa cumpar actiuni la FP inainte de listare?

Ioan B. / 19 August 2010 ora 13:33
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 14:05
Da. Actiunile FP se pot cumpara, in prezent, atat de persoanele fizice cat si de cele juridice, ele fiind tranzactionate pe piata libera (nereglementata), transferul de proprietate facandu-se la sediul Depozitaruli Cental. Potentialele oferte le gasiti in presa, pe internet sau la brokeri care intermediaza tranzactii FP.

La dividendu brut se aplica impozit de 16/100 la sursa.Dupa listare se pot vinde prin orce firma de broker.

dorian / 19 August 2010 ora 13:26
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 15:04
Da. pentru siguranta, puteti intra pe pagina de internet a Bursei - www.bvb.ro de unde va puteti alege un intermediar, cu care ulterior sa faceti tranzactiile.

Ce schimbari va produce listarea FP pe bursa?

Dora / 19 August 2010 ora 13:25
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 14:00
Vor fi schimbari majore din mai multe puncte de vedere:

1. cel mai important, actionarii fondului vor avea un reper corect de evaluare a pretului, dat de cerere si oferta.
2. lichiditatea Bursei de Valori va creste major.
3. toti actorii pietei de capital vor avea de castigat de pe urma acestei listari, avand in vedere anvergura Fondului si potentialii investitori majori interesati de fond.

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 14:03
Franklin administreaza in lume active de peste trei ori PIB-ul Romaniei. Singura lor prezenta in Europa Centrala si de Est (cu exceptia Romaniei) este in Polonia. Acolo au deschis un birou mic, pentru ca polonezii au atras in ultimii doi ani, prin bursa, pste 15 miliarde de dolari, prin vanzarea unor companii de stat. Faptul ca ei vor administra FP va aduce in Romania conceptul real de administrare activa.
Imaginati-va ca un jucator de asemenea calibru poate cumpara cu usurinta pachete minoritare la mari banci din ECE. Si probabil ca noi vom invata ce inseamna management profesionist. Este cel mai mare castig pentru piata de capital romaneasca.

Ce se va intampla dupa dizolvarea Fondului? Exista posibilitatea de prelungire a duratei de existenta?

Manole C. / 19 August 2010 ora 13:24
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:58
gasiti raspunsul mai jos, la intrebarea adresata de domnul Ioan Toni.

care sunt demersurile legale pentru inscrierea la fondul proprietatea in cazul in care am detinut un teren si o casa luate abuziv in anii 1957/1960, si pentru care primaria ne/a indicat sa apelam la fondul proprietatea

Tita Larie / 19 August 2010 ora 12:45
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 15:07
Intrati pe site-ul ANRP. Este institutia care va poate oferi toate informatiile privind procedura despagubirii. Va recomand, daca porniti acest proces, sa fiti inarmata cu foarte multa rabdare...


1.Nu credeti ca F.P. a fost, de fapt, creat ca instrument de evitare a despagubirii corecte a oamenilor deposedati abuziv de bunuri in perioada comunista ? Unele dosare nici macar nu au fost evaluate la ANRP (caz concret - mama mea, care din 2001 asteapta sa-i fie "tras la sorti" dosarul, pt. a fi trimis la evaluare). In timpul asta, unii, mai "potenti", au primit chiar actiuni BCR. 2.In ideea ca dupa evaluare (cand o fi asta...) si emiterea titlului de despagubire ar opta (ca bani oricum "nu sunt") pt. actiuni FP, valoarea lor de atunci va fi - presupun - mult mai mica (din cauza ca marea majoritate vor dori sa tot vanda, pana atunci), daca dvs. ati fi in situatia asta, ati opta pt. actiuni FP sau cash, cu termen de incasare...nedefinit ? 3.Credeti ca in piata vor intra preponderent bani noi pt. cei care vor sa cumpere actiuni FP, sau se vor vinde "in draci" celelalte actiuni (de ex. sif-uri, ca asa se intampla de obicei), pt. a face rost de cash ? Multumesc, daca voi primi raspunsuri.

Horatiu / 19 August 2010 ora 12:07
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:57
1. Nu cred acest lucru. A fost creat pentru ca statul, in lipsa de lichiditati, a preferat sa vanda active. Chiar daca este un proces greoi, la un moment dat este cert ca veti intra in posesia actiunilor.

2. Personal, as opta pentru actiuni. Sunt sigur ca peste cativa ani pretul actiunilor va fi mult mai mare, nu mult mai mic. Sa va explic de ce: Franklin este unul dintre cei mai mari administratori din lume, dedicat pietelor emergente. Ce inseamna aceasta? O sa vedem o performanta de administrare a activelor cum romanii nu au mai vazut. Managementul activ insemna sa intri in companii cu potential si sa vinzi companiile care au atins maturitatea. Probabil ca noi, romanii, vom invata asta chiar de la ei. Asta ma face sa cred ca aceste actiuni vor fi extrem de scumpe peste cativa ani.

3. Multi din actionarii prezenti vor vinde in jurul valorii nominale. Psihologic, pretul este pe urcare de mai bine de doi ani. In schimb, vom vedea fonduri mari de investitii din lume care vor cumpara aceste actiuni in liniste. Iar peste cativa ani, vom auzi des expresia "Cine m-a pus sa vad?!"

Citind toate aceste lucruri pe internet dar probabil ca nu le-am citit de la inceput sau pur si simplu nu inteleg prea bine,va rog frumos sa imi spuneti daca in afara de cei care trebuie sa fie despagubiti pe buna dreptate ca urmare a confiscarii unor bunuri de regimul comunist,deci daca in afara de aceasta situatie,ceea ce se pregateste,adica listarea la bursa are vreo relevanta si pentru cei care au actiunile primite de la stat dupa revolutie si care le au depuse in diferite locuri cum ar fi :SIF MOLDOVA,OIL TERMINAL, etc.? va multumesc!

gabriela mocanu / 19 August 2010 ora 11:55
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:51
Nu are legatura, este un proces total separat de cel de la inceputul anilor '90. Atunci statul a alocat catre toata populatia majora 30% din activele sale, gratuit. Ce s-a intamplat dupa aceasta, a fost o decizie individuala privind compania la care a subscris. Situatia de acum se refera strict la oamenii indreptatiti sa primeasca despagubiri de la stat in urma proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist. Portofoliul Fondului Proprietatea este alcatuit din companii strategice, majoritatea fiind din domeniul energiei.

Fondul P se redistribuie catre propietarii de drept dupa care se autodizolva-Care este procedura legala si de ce atata galagie?

ioan toni / 19 August 2010 ora 11:14
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:48
FP nu se autodivzolva. Probabil va referiti la faptul ca, la un moment dat, statul nu va mai detine nicio actiune. Galagia vine din procesul extrem de greoi privind alocarea de actiuni catre cei indreptatiti. daca doriti sa aflati mai multe detalii privind procedura legala intrati pe site-ul www.fondulproprietatea.ro.

Daca e cotat la bvb care e codul Fondului Proprietatea sau daca inca nu ,totusi care va fi ?Multumesc

george oltean / 19 August 2010 ora 11:07
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:42
Fondul Proprietatea inca nu este cotat la Bursa, dar se fac tranzactii pe piata libera (direct intre vanzator si cumparator). Listarea este estimata pentru inceputul anului viitor si Fondul va avea un cod ISIN, eliberat de Depozitarul Central.

doresc sa stiu cat mai dureaza pana cand ni se vor achita compensatiile cuvenite, avand in vedere ca de la data deciziei primite au trecut totusi 3 ani de zile.mai putem spera ? cum sa mai cred ca in urma unei decizii oficiale ,in care este scris clar ca in termen de 15 zile ni se vireaza in cont suma estimata? au trecut 3 ani din acel moment. Astept un rapuns concret. Multumesc.

rodica bagaceanu / 19 August 2010 ora 10:53
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:46
Din pacate, la aceasta intrebare gasiti raspunsurile la ANRP. Este institutia construita de stat care se ocupa exclusiv cu aceasta problema. Daca as fi in locul dumneavoastra, le-as trimite o adresa scrisa in fiecare zi si o data pe saptamana m-as prezenta la ei. Probabil ca insistentele mele i-ar "forta" sa scape de mine. Din pacate, asa merg lucrurile in Romania cu institutiile publice. Partea buna a lucrurilor este ca, la un moment dat, veti intra in posesia acestor actiuni si poate ca pretul va fi mult mai bun la momentul respectiv.

rodica bagaceanu rodica bagaceanu 19 August 2010 ora 14:54
Am inteles. Multumesc mult pentru sugestie si timpul acordat .

Cum interpretati posibila rascumparare a actiunilor? Care credeti ca au fost motivele care au stat la baza acestei propuneri?

Stumfe / 19 August 2010 ora 10:51
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:40
Depinde de Adunarea Generala, actionarii vor decide daca aproba sau nu rascumpararea actiunilor. Este o practica internationala prin companiile isi cumpara propriile actiuni, in vederea recompensarii propriilor angajati si a top managementului.

 Stumfe Stumfe 19 August 2010 ora 14:56
Eu vam rugat sa interpretati aceasta propunere, nu m-am referit la oportunitatea luarii ei...

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 14:56
In general, administratorii fondurilor mari din lume isi rascumpara o parte din actiuni, pe care ulterior, in urmatorii ani, le ofera sub forma de bonusuri top managementului administratorului respectiv. Parerea mea este ca, in conditiile in care Franklin se va instala, aceste actiuni rascumparate vor ajunge la angajatii fondului. Ar trebui sa va bucure o asemenea masura, deoarece angajatii fondului vor fi mult mai bine motivati sa ofere o performanta cat mai buna, ceea ce intr-un final va duce la un rezultat mult mai pozitiv pentru toti actionarii. Eu, unul, cand am vazut in convocator acest aspect, m-am bucurat.

 Stumfe Stumfe 19 August 2010 ora 15:10
Si eu m-am bucurat pt ca sunt actionar al Fondului. Eu cred ca este vorba despre o "intelegere" intre factorii de decizie ai fondului (MFP si Templeton) ca pretul pe bursa sa nu scada sub valoarea de 1 leu, pentru a nu aparea probleme legate de cuamtumul despagubirilor/conversiilor... Ce parere aveti?

Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 15:09
Sunt perfect de acord cu dumneavoastra. M-as bucura totusi sa stiu ca nu va va tenta acest pret sa vindeti. Daca veti mai fi actionar peste 4-5 ani, cu siguranta ca va veti bucura ca nu v-a tentat acel pret sa vindeti. Trebuie sa tineti cont ca este strict o parere personala, decizia va apartine in totalitate.

avind in vedere ca statul este actionar majoritar credeti ca aga va putea hotari distribuirea de dividente?

alex / 19 August 2010 ora 08:31
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:37
In primul rand, statul a venit cu propunerea si, in al doilea rand, statul are nevoie de lichiditati, deci sunt sanse foarte mici sa nu se aprobe dividendele propuse.

care este valoarea insumata a dividendelor acordate de la infiintarea FP pana in prezent?

t / 19 August 2010 ora 07:03
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:44
FP a dat dividende doi ani la rand. Din ce imi amintesc eu, acele dividende reprezentau aproximativ 20% din dividendele actuale. Acum se da o suma mai importanta, tocmai pentru ca se iau in calcul doi ani, inclusiv faptul ca in 2008 statul a vandut CEZ-ul si partea cea mai importanta din profit obtinut de FP deriva tocmai din aceasta vanzare.

care ar fi pretul actiunilor fp imediat dupa listare? cum ar fi curba preturilor actiunilor fp dupa 6 septembreie?

george / 18 August 2010 ora 22:32
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:33
Nimeni nu poate face o predictie precisa. Personal, cred ca pretul poate fi foarte aproape de valoarea nominala cu o marja de plus/minus 20%. Probabil ca dupa listare se va intra intr-un trend descendent. Vor fi multi posesori de actiuni care se vor bucura de pretul respectiv. Fenomenul poate dura cateva luni de zile, dupa care prezenta unor jucatori mari de pe pietele globale va schimba directia pretului si putem asista ulterior la un trend ascendent de lunga durata. Poate cel mai bine este sa faceti o paralela la ce se intampla astazi la Fondul Proprietatea si ce se intampla la sfarsitul anilor '90 cu SIF-urile si evolutia preturilor acestora dupa ce s-au listat la Bursa.

Avand in vederea faptul ca azi 18 aug. CNVM a inregistrat FP la "alte organisme de plasament colectiv" si probabil ca in sedinta AGA din 6 sep. a.c. Franklin Templeton va fi aprobat si numit administrator al FP, acestia au obligatia contractuala de a lista FP in 90 de zile de la inregistrarea FP ca "AOPC", deci pana cel tarziu la 16 noiembrie 2010. De ce atunci se afirma de catre oficialii FT ca "Ianuarie 2011 ar fi un termen pentru aceasta listare" ? Pentru ce s-a mai prevazut in contract termenul de 90 zile ?

Marin D. / 18 August 2010 ora 20:52
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:31
Cand se va semna contractul de management cu Franklin Templeton, din acel moment decurg obligatiile contractuale ale administratorului. Franklin va face tot posibilul sa listeze cat mai repede fondul, dar practic nu se poate finaliza mai devreme de ianuarie 2011, din cauza procesului laborios si a institutiilor implicate (CNVM, BVB, Depozitarul Central etc). Tocmai de aceea s-a ales o listare tehnica (directa), care dureaza mai putin decat o listare printr-o oferta publica initiala.

Irina Irina 19 August 2010 ora 14:22
Cele 90 de zile sunt lucratoare. Deci tot undeva Dec2010 - Ian2011 iese cf calculului.

De ce Fondul Proprietatea efectueaza in prezent conversia titlurilor de despagubire in numerar ( ca optiune initiala) in actiuni FP la valoarea nominala de 1 leu si nu la o valoarea diminuata proportional cu reducerea capitalului social al fondului de la 14,24 miliarde lei la 13,744 miliarde lei in prezent dupa intrarea in vigoare a OUG 81/2007 modificata ?

Enescu C. / 18 August 2010 ora 20:29
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:27
Este acelasi lucru. Participatia statului a fost redusa cu aproximativ 2-3%. Dvs, chiar daca aveti acelasi numar de actiuni, aveti o pondere mai mare in structura finala a actionariatului sau, mai bine spus, actiunile dvs valoreaza indirect putin mai mult.

Sunt un despagubit cu actiuni FP (detin 570 000 actiuni FP din aprile 2009) si inteleg ca se vor acorda dividendele pe anii 2008-2009, dupa (speram) aprobarea lor in sedinta AGA din 6 sept a.c. la o valoarea propusa de 0.08 lei /actiune. Cand se vor distribui aceste dividende (termen) si care ar fi suma de primit din dividende in acest caz ? Va multumesc,

Ionescu C. / 18 August 2010 ora 19:09
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:25
Daca se aproba in AGA din septembrie, dvs peti primi 0,082*570.000 (cate actiuni detineti), din care scadeti impozitul de 16%. In medie, pe piata locala, dupa decizia din AGA, procesul dureaza maxim 3 luni de zile, conform legii.

Ionescu C. Ionescu C. 19 August 2010 ora 14:22
Dl. Valentin, Cu toata stima pe care o am pentru persoana dvs, insa tot am o mica nelamurire si anume nu cumva aceasta formula de calcul este valabila numai pentru lunile ramase din 2009 ( cca 9 luni), adica nu trebuie inmultita valoarea obtinuta conform relatiei date de dv. cu 9/24 (am inteles ca dividendul propus este cumulat pe cei 2 ani). Va multumesc pentru primul raspuns si astept raspunsul dvs la aceasta "nelamurire" a mea.

Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 14:22
Dividendele se platesc, conform practicilor internationale, persoanelor detinatoare de actiuni la data de inregistrare. daca cineva cumpara actiuni cu 3 zile inainte de data de inregistrare, el va fi indreptatit sa primeasca dividend. Cel care a vandut inainte de data de inregistrare nu va mai primi dividend. FP nu este un caz special, aceasta practica fiind comuna tuturor societatilor pe actiuni.

daca dosarul meu de despagubire este eval uat la anrp de aproape un an de zile ce se va intampla cu el dupa aga din 6 septembrie . ? aprope toate intrebarile vor fi la fel . ar trebui sa invitati si un reprezentant al statului ex. ANRP.

alex / 18 August 2010 ora 16:45
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:36
Aveti dreptate, intrebarea tine de ANRP. Va veti intra in drepturile aferente acestor actiuni doar dupa ce ANRP va da aceste actiuni.

Avand in vedere ca mi s-a calculat prin evaluare anul acesta valuarea de despagubire,va rog sa-mi spuneti care sunt pasii urmatori!.......poate mai apuc sa intru in posesia banilor pana la pensie(mai sunt cateva luni).Mi s-a spus ca trebuie sa astept sa soseasca o Decizie,aprobata de Guvern,pe care s-o semnez, s-o trimit inpoi semnata, iar apoi, confirm legii dupa 15 zile mi se vor acorda 1/2 din bani.Oare este adevarat?cel putin asa spune avocatul consultat in aceasta privinta.Va rog sa-mi raspundeti la intrebare, ca sa ma dumiresc si eu.Multumesc anticipat!

Anca Stefanescu / 18 August 2010 ora 14:39
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:23
Decizia finala o ia statul. Din ultimele informatii, se pare ca statul renunta la varianta despagubirii in bani. Cert este ca veti primi, in cel mai nefericit caz, actiuni de toata valoarea despagubirii. probabil ca varsta va determina sa va ganditi si la bani, dar puteti sa va ganditi ca aceste actiuni valoreaza mult mai mult decat suma despagubita. In ultima instanta, daca nu va puteti bucura dvs de aceste actiuni, poate aveti un nepot sau ruda foarte apropiata care, cu siguranta, are disponibilitatea de a astepta pana cand va vedea un pret cu adevarat real la aceste actiuni si care poate fi mult mai sus decat valoarea despagubirii.

Daca fondul a platit impozit pe profit de ce dividendul este brut? Care ar fi valoarea unei actiuni la 6 luni de la listare?

verenca dorian / 18 August 2010 ora 13:53
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:19
Toate companiile platesc impozit pe dividende, nu este un caz special FP. Aceasta este legislatia, toti trebuie sa o respectam. Este greu sa dai un pret dupa sase luni de la listare, dar un lucru e cert: transparenta la tranzactionare va da un pret mult mai corect decat cel actual, tocmai datorita faptului ca accesul la aceste actiuni va fi mult mai usor si mai transparent, ceea ce va trezi interesul pentru jucatorii mari institutionali de pe pietele globale. Mi-e greu sa cred ca Deutche Bank, de exemplu, isi trimite oamenii sa caute in presa actiuni la FP.

Care este valoarea nominala (corecta) a actiunilor FP la care se face conversia in prezent pentru titlurile de despagubire in numerar (ca optiune initiala) si la care un mic actionar a optat acum pentru conversie in actiuni, dat fiind faptul ca plata titlurilor in numerar a fost amanata cu 2 ani, iar participatiile statului la Fondul Proprietatea au fost diminuate odata cu intrarea in vigoare a OUG 81/2007-modificata?

popescu i / 18 August 2010 ora 00:01
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:17
Valoarea nominala este de 1 leu. Valoarea corecta sau reala este data de activul net al Fondului si depinde de performanta administratorului.

Daca vor fi aprobate dividendele la FP pe anii 2008 si 2009 in sedintra AGA din 6 septembrie a.c. la o valoare cumulata de "X" lei/actiune, ce suma va primi (net) un mic actionar care detine titlul de despagubire, respectiv un numar de "Z" actiuni din data de 10 martie 2009, stiut fiind faptul ca profitul FP pe anul 2009 a fost mai mare decat in 2008 ? Care este formula corecta de calcul ?

marinache / 17 August 2010 ora 23:34
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:16
Dividendul anuntat este de 0,082 lei/actiune. Din aceasta scadeti impozitul pe dividende de 16%. Suma neta o inmultiti cu "Z". aceasta va fi suma pe care, daca AGA  o confirma, o veti primi pana la sfarsitul anului. Legat de dimensiune, pot sa va zic ca sunt printre cele mai mari dividende care sau dat in Romania in ultimii cinci ani, de catre o companie.

cind se vor putea tranzactiona actiunile?\ practic am primit instintarea de la fond ca am actiunii,dar nu le-am primit fizic.cind le primesc?

GHERZAN DORU / 17 August 2010 ora 20:51
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:13
probabil dumneavoastra ati primis un extras de cont care dovedeste ca va aflati in posesia unui numar de actiuni la FP. Ele nu exista in forma fizica. In zilele noastre, actiunile sunt in forma dematerializata iar dovata proprietatii se face printr-un extras de cont. Actiunile, momentan, se tranzactioneaza pe piata libera iar transferul de proprietate se face la sediul Depozitarului Central. O listare la bursa este estimata la inceputul anului viitor.

Avand in vedere ca,am fost despagubit la valoarea nominala de 1 ron in anul 2009 iar dupa listare la BVB din anul acesta sau anul viitor nu se va atinge valoarea nominala,FP imi va da diferenta pana la valoarea nominala? Multumesc. Ionel G

Ionel Graure / 17 August 2010 ora 20:21
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:10
Nu. Valoarea nominala este un reper de piata, nu inseamna ca reflecta valoarea reala a actiunii. Probabil ca peste trei sau cinci ani o actiune FP poate valoara si 2 lei. Pana la urma, performanta va fi data de cel care va administra fondul. Astazi, avem SIF5 cu valoare nominala de 0,1 lei iar pretul de tranzactionare este in jur de 1,4 lei. Este un pret dat de piata.

In ce masura si dupa cat timp, dupa listare, se face simtit acest eveniment pentru cei care asteapta sa primeasca compensatii banesti pentru bunurile confiscate de regimul comunist. Ma refer la cei care au deja dosare aprobate si se afla pe lista de asteptare. In ce masura aceste influente vor fi transparente pentru publicul larg ? Cunosc persoane care, fiind in varsta, au inceput sa primeasca oferte de la persoane care doresc sa le cumpere acest drept de compensare la preturi rusinos de mici. Multumesc anticipat daca primesc raspuns.

Mihai Secuianu / 17 August 2010 ora 18:31
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:08
Listarea sau nelistarea fondului nu are legatura cu procesul de compensare in bani/actiuni. Este zona gestionata de autoritatile statului si numai ei pot grabi acest proces. Referitor la ofertele care se fac persoanelor in drept sa fie despagubite, recomandarea mea este sa nu se instraineze acest drept decat in caz de forta majora si, eventual, gradual, in functie de necesitati.

De ce se pierde mereu din vedere ca FP este destinat despagubirii celor furati de comunisti? De ce trebuie spoliati iarasi si iarasi acesti oameni? Cu un pic de bun simt si cu un pic de mai putina lacomie, despagubitii ar trebui protejati printr-o reglementare, astfel incit sa-si poata recupera despagubirile - macar la valoarea nominala...... Ce spuneti, domnilor?

Emm. Bettini / 17 August 2010 ora 15:00
Pompei LUPSAN Pompei LUPSAN 19 August 2010 ora 13:05
Chiar daca nu exista o piata reglementata, optiunea de vanzare si de cumparare o are fiecare individual. Nu esti obligat sa vinzi sau sa cumperi, daca pretul nu este bun. Din pacate, ceea ce lipseste in acest moment este tocmai transparenta pietei pe care se fac tranzactii. In acest moment avem toate sansele ca in cateva luni de zile sa vedem un pret real care sa justifice adevarata valoare a Fondului Proprietatea. Ca o recomandare personala, recomand pastrarea acestor actiuni.

credeti in varianta ca la mult asteptata listare pe bursa..oferta sa depaseasca cu mult cererea...dat fiind faptul ca toti cei ce au cumparat pana acum vor dori sa obtina profit..?

cristi f / 17 August 2010 ora 12:33
Valentin IONESCU Valentin IONESCU 19 August 2010 ora 13:03
La listarea pe Bursa, interesul va fi de ambele parti: atat la vanzare, cat si la cumparare. In functie de pretul de listare, atunci se va inclina balanta catre una din parti, in sensul ca daca va fi mai aproape de 1 leu (sau sa presupunem, in cea mai optimista varianta, ca va fi peste 1 leu), atunci multi dintre posesorii de actiuni au ca target valoarea nominala si vor face exit.


Setari Cookie-uri