Petrobras va finanta astfel cel mai mare plan de explorare din lume, cu un buget de 224 miliarde de dolari in perioada 2010-2014, care va propulsa Brazilia printre cei mai mari exportatori de petrol si resurse energetice din lume.

Compania a vandut 1,87 miliarde de actiuni preferentiale noi, la un pret de 26,3 reali pe titlu, si 2,4 miliarde de actiuni comune noi, cu drept de vot, la 29,65 reali pe unitate.

Incertitudinea privind realizarea cu succes a operatiunii a provocat o lunga perioada de vanzare constanta a actinilor Petrobras pe bursa, care a taiat peste 70 miliarde de dolari din acpitalizarea companiei.

Insa investitorii au manifestat joi optimism si s-au inghesuit sa participe la una dintre cele mai mari descoperiri petroliere din ultimele decenii, facand abstractie pentru moment de disputele privind implicarea tot mai insistenta a statului in deciziile companiei.

Actiunile au fost vandute la un discount de umai 2% fata de cotatia bursiera a Petrobras de la finele sedintei de joi, rezultat mult mai bun decat se asteptau investitorii, potrivit analistilor.

Citeste si:

Emisiunea, mai mare decat cea planificata initial dar mai mica decat pragul maxim stabilit, a generat cerere de 87 miliarde de dolari, au declarat pentru Reuters surse apropiate discutiilor.

Actionarii existenti au vrut actiuni de 98 miliarde reali (57 miliarde de dolari), iar investitorii institutionali au facut oferte de 30 miliarde de dolari, a afirmat o alta sursa. Printre investitorii care au participat la operatiune se numara mai multe fonduri suverane din Orientul Mijlociu si Asia.

Oferta a atras "cerere colosala" de la fondurile mutuale din Statele Unite, a adaugat aceeasi sursa.

Petrobras noteaza, intr-un anunt catre bursa, ca ar putea vinde alte 188 milioane de actiuni noi in termen de 30 de zile, pentru a satisface cererea din piata.

Grupul brazilian Banco Bradesco a fost lead manager pentru operatiune, iar Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Santander, Morgan Stanley si Itau Unibanco au fost coordonatori globali.