Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a retras autorizatia de functionare a casei de brokeraj Ventrust Investment, dupa ce a constatat incalcarea unor reglementari, se arata intr-o ordonanta a Comisiei.
De asemenea, SSIF-ul a fost amendat cu 0,5% din capitalul social, reprezentand 14.300 de lei, pe langa amenzi de 38.000 de lei, aplicate unor angajati.

In urma unui control de fond derulat in perioada 19 - 27 iulie la Ventrust Investment, CNVM a observat ca societatea de brokeraj a utilizat fondurilor clientilor creditori pentru acoperirea decontarii tranzactiilor clientilor debitori, fapta care reprezinta o practica frauduloasa.

In plus, la data controlului din conturile deschise de clienti lipsea suma de 44.095 lei.

CNVM a mai constatat ca erau unele neconcordante intre datele inscrise in balantele contabile de verificare raportate si cele inscrise in soft-ul de back-office al firmei in ceea ce priveste soldurile clientilor.

Acestea au fost explicate de oficialii SSIF-ului prin realizarea eronata a importului acestor informatii din soft-ul de back-office in soft-ul de contabilitate.

"Balantele contabile raportate de societate au prezentat informatii incorecte in ceea ce priveste soldurile clientilor, redand o imagine falsa/incompleta/incorecta asupra acestor aspecte", se spune in ordonanta CNVM.

Mai mult, fondurile unor clienti tratati discretionar au fost plasate cu precadere in actiuni emise de emitenti in legatura cu care Ventrust Investment se afla in legaturi stranse, relatii realizate prin persoanele care detin pozitii de conducere si de control in cadrul respectivelor societati si prin interesele acestor persoane.

Potrivit CNVM, reprezentantii Ventrust nu au prezentat echipei de control a Comisiei procesele verbale, in baza carora au fost transmise documentele aferente preluarii ordinelor de tranzactionare de la opt agentii catre sediul central pentru luna noiembrie 2008.

Astfel, presedintele Consiliului de Administratie al Ventrust, Alexandru Farcas, a fost sanctionat de CNVM cu 10.000 de lei plus interdictia de a activa in piata de capital timp de un an.

De asemenea, a fost amendat si directorul general adjunct, Monica Toda, cu 8.000 de lei si aceeasi interdictie.

Si directorul general, Adrian Chereches, a fost amendat cu 6.500 lei si nu mai poate activa pe piata de capital pentru un an.

Comisia a dispus, totodata, sanctionarea a patru reprezentanti ai Compartimentului de Control Intern, cu sume de la 2.000 de lei la 6.500 de lei.

La inceputul lunii iulie activitatea firmei a fost suspendata de CNVM intrucat societatea de intermediere nu platise Comisiei comisionul din veniturile din exploatare inregistrate in perioada ianuarie 2008 - iunie 2010. Societatea a platit restantele iar la 29 iulie si-a reluat activitatea.

Potrivit registrului CNVM, casa de brokeraj este controlata de presedintele CA, Alexandru Farcas, care detine 76,62% din actiuni in nume propriu, iar firma Ventrust Financing are 20,57%. Ventrust Financing este controlata de doua persoane fizice, Ramona Lucretia Strete (99,83%), si Monica Elena Toda (0,17%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri