Indicii Bursei de Valori Bucuresti s-au depreciat in sedinta de astazi, SIF-urile avand o tendinta de scadere mai accentuata. Lichiditatea s-a mentinut la cote mici, fapt ce a determinat si scaderile cotatiilor.
Lichiditatea totala din sedinta de astazi a fost de 18,5 milioane lei (4,3 milioane euro), majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni.

"Cred ca principala cauza a deprecierilor din ultimele sedinte este lipsa de lichiditate si de profunzime a pietei. Cand un investitor de calibru vrea sa vanda, nu prea are cum sa iasa si apar scaderile mai mari. Tot lichiditatea este principalul motiv pentru care unii investitori vor sa diminueze din detineri", a declarat pentru wall-street.ro Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,22 procente, pana la 5.157,90 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 3,02%, pana la 3.023,36 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 3,02%, pana la 22.126,49 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 1,32%, la 10.556,56 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,69 procente, la 466,74 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 1,82%, la 743,90 puncte.

Brokerul nu vede alte motive ale deprecierilor. Pe plan intern, temerile politice s-au indepartat si nici bursele externe nu au suferit scaderi importante in ultimele zile.

"Atata timp cat piata nu are o directie clara, nici lichiditatea nu va aparea. Cand bursa evolueaza in lateral, speculatorii nu sunt prezenti in piata si nici nerezidentii nu sunt foarte atrasi, din cuaza situatiei macroeconomice. Din cauza evolutiei laterale a disparut lichiditatea, investitorii si-au pierdut rabdarea si au inceput corectiile", a mai spus Grigoras.

Actiunile SNP au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 7,7 milioane lei iar titlurile au scazut cu 1,49%.

Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 46% in primele noua luni, la 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), desi grupul a inregistrat pierderi, de 116 milioane lei, in trimestrul al treilea ca urmare in principal a deprecierii activelor detinute in Kazahstan.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au scazut cu 3,42, pe o lichiditate de 1,6mil. lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inchis in scadere cu 2,22%, la 1,35lei/actiune.

Pe de alta parte, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au scazut cu 2,75%, la 1,06, pe tranzactii de 259 mii lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 1,82%, pe schimburi de 638 mii lei.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti au pierdut 0,27 procente, pana la 36,8 lei, pe fondul unor rulaje de 87 mii lei.

De asemenea, pe piata Deal s-a realizat o tranzactie cu 20.000 de titluri BVB, in valoare de 740 mii lei, la pretul de 36,8 lei/actiune.

Bursa a raportat astazi o crestere a cifrei de afaceri cu 23,7% in intervalul ianuarie-septembrie 2010, la aproape 11 milioane lei, fata de 8,8 milioane in acelasi interval al anului trecut.

Cea mai mare scadere de astazi a fost inregistrata de titlurile THR Marea Neagra (EFO), ce au pierdut 6,76%, pana la 0,138 lei/actiune. In sedinta de astazi a fost inregistrata o singura tranzactie cu actiune EFO.

Cea mai mare apreciere a fost bifata de Prefab Bucuresti (PREH), ce a castigat 4,88%, pana la 2,15 lei, pe un volum de 10.000 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri