Compania germana PCC SE, care detine 12,15% din capitalul Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), a solicitat din nou sa se discute in cadrul adunarii generale revocarea lui Constantin Roibu din functiile de conducere de la combinatul chimic, dupa ce actionarii au respins in septembrie o cerere similara.
Propunerea va fi analizata intr-o adunare a actionarilor Oltchim, convocata pentru 28 decembrie, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, actionarul vrea ca directorului general al Oltchim sa i se puna la dispozitie, pe perioada in care detine aceasta functie, servicii de paza si protectie.

Totodata, PCC propune mandatarea conducerii executive sa pregateasca un nou program de restructurare, care ar urma sa fie aprobat de catre actionari la o data viitoare, impreuna cu o evaluare tehnica si financiara a Oltchim, un plan pe 12 luni privind fluxul de numerar al companiei si un plan de afaceri.

De asemenea, potrivit solicitarii actionarului minoritar, conducerea executiva ar trebui sa realizeze bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2011 pe baza a doua scenarii, respectiv cu luarea in considerare a functionarii diviziei de petrochimie Arpechim si fara aceasta.

Compania germana mai vrea ca actionarilor sa li se puna la dispozitie un raport care sa contina o serie de informatii privind amenda pe care Oltchim a primit-o de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPC).

ANPC a instiintat, in iulie, combinatul chimic ca il va amenda cu 14,34 milioane de euro pentru nerestituirea la termen a peste 140.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

In cadrul aceleiasi adunari generale se va discuta propunerea Consiliul de Administratie de incepere a procedurilor de chemare in judecata a actionarului minoritar PCC SE, ca urmare a incalcarii prevederilor din legea societatilor comerciale privind exercitarea drepturilor de actionar cu buna-credinta.

PCC este un contestatar vehement al masurilor propuse de autoritati pentru Oltchim, printre masurile luate fiind reclamarea la CE si actionarea in instanta. Pe de alta parte, autoritatile romane au acuzat de-a lungul timpului actionarul minoritar ca urmareste preluarea agresiva a combinatului, la un pret minim.

Actionarii vor mai analiza aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2010, precum si vanzarea unor active si participatii ale companiei. Activele care ar urma sa fie vandute sunt o instalatie de imbuteliere oxigen si cele aferente productiei de profile PVC (sectia Ramplast). Totodata, participatiile la care ar putea renunta combinatul sunt detinute la firmele Protectchim, Designro si Mentchim.
O alta propunere care va fi discutata de investitori este majorarea capitalului social al companiei cu maxim 28.537 lei, de la 34,3 milioane lei la 34,33 milioane lei.

Compania este controlata de stat, care detine prin Ministerul Economiei 54,7% din titluri, in timp ce grupul PCC, inregistrat in Germania, are 12,1% din actiuni.

Actiunile Oltchim, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de joi la un pret de 0,2 lei, similar cotatiei de referinta, iar la aceast pret compania are o capitalizare de 68,6 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri