CNVM a publicat un proiect care vizeaza desfiintarea pietei Rasdaq, emitentii fiind obligati sa aleaga ce vor face in continuare: sa treaca la cota BVB, pe ATS sau sa se retraga de la tranzactionare prin oferta publica de cumparare.
Proiectul, daca va fi adoptat in forma actuala, va incheia controversele care s-au starnit in jurul statutului pietei Rasdaq si va rezolva probleme emitentilor si investitorilor de pe acest segment.

Instructiunea prevede faptul ca Bursa de Valori Bucuresti va trebui sa transmita Comisiei lista emitentilor care, la finalul anului trecut, indeplineau conditiile de admitere pe o piata reglementata si sa informeze societatile despre aceasta remitere.

“Emitentii selectati de BVB au obligatia sa convoace si sa desfasoare AGEA pentru a se pronunta cu privire la admiterea pe piata reglementata administrata de BVB, in termen de maximum 9 luni de la data informarii”, se arata in proiect.

Daca actionarii societatilor vor aproba mutarea pe piata reglementata, emitentii sunt obligati sa transmita CNVM, in termen de 6 luni de la adunare, prospectul privind listarea la BVB.

Actiunile care nu au fost admise la tranzactionare pe piata reglementata se vor tranzactiona pe sistemul alternativ de tranzactionare, dupa 18 luni de la intrarea in vigoare a acestei decizii.

In conditiile in care perioada in care companiile pot alege alternativa este destul de mare, este posibil ca abia din 2012 BVB sa aiba o segmentare ca cea a burselor dezvoltare, exemplul cel mai des folosit fiind bursa din Varsovia, cu piata reglementata si sistem alternativ de tranzactionare.

Ionescu: Peste 100 de companii sunt eligibile pentru transferul la cota BVB

Valentin Ionescu, directorul general la BVB, a declarat, pentru wall-street.ro, ca instructiunea Comisiei este binevenita si va reglementa problema companiilor de pe Rasdaq.

“Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, cred ca o sa existe trei tipuri de impartiri: o parte dintre companii, cele care sunt eligibile pentru admiterea pe piata reglementata, vor accepta transferul, cea mai mare parte vor trece pe ATS, in timp ce un grup, speram noi cat mai mic, sa se delisteze”, completeaza Ionescu.

El a mai explicat faptul ca peste 100 de companii sunt eligibile pentru transferul la cota BVB, insa crede ca vor fi mai multi emitenti care vor dori sa se tranzactioneze pe piata reglementata si nu pe sistemul alternativ.

Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti a Transilvania Capital, se asteapta ca numarul emitentilor care vor trece la cota Bursei sa fie sub 10%. In prezent, pe piata Rasdaq sunt listati 1.309 de emitenti.

“In conditiile in care multe dintre companii au fost listate prin Programul de Privatizare in Masa putini emitenti inteleg ca este in avantajul lor sa fie pe piata de capital. Cred ca cele mai multe dintre companii se vor delista, iar foarte putini vor alege sa treaca pe ATS”, explica Ceuca.

Reprezentantul Transilvania Capital considera ca aceasta segmentare in momentul de fata va duce la pierderea increderii investitorilor in piata de capital romaneasca, deoarece fondurile si clienti de retail care au investitii in companii de pe aceasta piata vor avea de suferit daca se vor transfera pe ATS sau se vor delista.

Totusi, indiferent de numarul de companii care vor alege sa treaca pe piata reglementata, Bursa nu va creste doar numeric si din punctul de vedere al capitalizarii, ci si calitativ.

“Companiile care vor alege sa ramana la cota Bursei sunt, in opinia mea, inspirate si vor intelege ca prezenta lor pe piata de capital le este benefica. Totusi, sunt multe companii care din cauza lipsei de lichiditate, dar si a transparentei nu si-au gasit menirea pe piata de capital si, o spun cu parere de rau, ar putea sa dispara din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri