Fondul Proprietatea se asteapta ca Guvernul sa obtina in urmatorii doi ani aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii din portofoliul sau, a declarat directorul general al Franklin Templeton, Grzegorz Konieczny, transmite Reuters.
Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, intentioneaza sa vanda in acest an actiuni ale grupurilor energetice Petrom, Transgaz si Transelectrica, pe piata secundara, potrivit Mediafax.

Konieczny a declarat intr-un briefing de presa la Londra ca este probabil ca Petrom sa atraga 400-500 milioane de euro, iar Transgaz si Transelectrica cate 50 de milioane de euro.

El a adaugat ca Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea efectua oferte publice initiale in 2012, posibil pentru cateva sute de milioane de euro fiecare.

Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar partial prin vanzarea unor participatii detinute de stat la companii, dar disputele politice si conditiile dificile din piata au dus la intarzieri, noteaza Reuters.

"Pentru a putea returna imprumutul de la FMI, guvernul trebuie sa vanda din active. Banii sunt principalul motiv", a spus Konieczny.

Statul roman controleaza 39% din Fondul Proprietatea, in timp ce o participatie de 41% apartine persoanelor fizice, unele dintre acestea fiind despagubite prin actiuni pentru pierderea proprietatilor la plecarea din Romania in perioada comunismului.

Pana cand participatia statului nu va scadea sub 33%, se aplica anumite restrictii asupra drepturilor de vot in cazul detinerilor mari.

Konieczny a precizat ca participatia statului va cobori sub pragul de 33% in acest an. "Anticipam ca guvernul va pierde controlul asupra fondului in acest an", a spus el.

Konieczny a aratat ca Fondul ar putea lua in considerare o listare secundara de actiuni, la Londra, Varsovia sau Viena, si va face recomandari actionarilor in acest sens, in aceasta vara.

El a adaugat ca exista posibilitatea listarii actiunilor companiilor din portofoliu la Varsovia sau Londra, sub forma de Certificate Globale de Depozit.

David Smart, seful fondurilor suverane si internationale ale Franklin Templeton, a declarat ca Fondul Proprietatea ar trebui sa fie atragator pentru alte fonduri suverane de administrare de active, interesate de expunere in industria energiei si cea a infrastructurii.

Fondul Proprietatea detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor, si intentioneaza sa isi listeze actiunile la bursa din Bucuresti, saptamana viitoare.

Potrivit Franklin Templeton, listarea va tripla lichiditatea bursei, sporind atractivitatea Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri