Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au condus si luni topul lichiditatii bursei, cu operatiuni de 49,3 milioane lei, intr-o piata care a scazut, cu 1,29%, pentru a doua sedinta consecutiv, temperandu-si astfel castigul din luna ianuarie la 5,86%.
Listarea actiunilor FP, la 25 ianuarie, a contribuit vizibil la cresterea capitalizarii BVB, care a ajuns la 115,493 miliarde lei (27,143 miliarde euro), din care 7,34%, sau 8,473 miliarde lei (1,991 miliarde euro), reprezinta valoarea de piata a titlurilor Fondului.

Excluzand FP, capitalizarea bursei a crescut in aceasta luna cu 4,47%, sau 4,578 miliarde lei (1,26 miliarde euro), la 107,02 miliarde lei (25,152 miliarde euro), de la 102,442 miliarde lei (23,892 miliarde euro).

Desi in ultimele patru sedinte cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri au scazut continuu, indicele BET-FI a reusit sa inchida luna ianuarie cu 1,18% peste nivelul de la finalul anului trecut.

Cele mai lichide zece titluri au avansat in prima luna a anului in medie cu 7,67%.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate inca din primele minute la preturi sub ultimele cotatii de vineri, investitorii fiind influentati in deciziile de tranzactionare de corectiile de pe bursele externe. Astfel, piata s-a mentinut pe linia descendenta pe care s-a inscris in sedinta de miercuri, desi pietele vest-europene au revenit usor spre finalul sesiunii de la Bucuresti.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preturi in scadere in medie cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Linia pietei a fost urmata si de actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), care au coborat in medie cu 2,05%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in scadere cu 1,56%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 72,3 milioane lei (17 milioane euro), suma din care 68% au reprezentat operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea, de 49,3 milioane lei (11,6 milioane euro). Astfel, lichiditatea pietei actiunilor a fost cu 13% peste valoarea transferurilor de vineri, de 64 milioane lei (15 milioane euro).

In total au fost transferate actiuni FP reprezentand 0,58% din titlurile Fondului, fata de volumul de vineri, care a reprezentat 0,47% din capital. Rulajul titlurilor Fondul Proprietatea este de fata de sedinta anterioara, de 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro). Chiar la deschiderea sedintei de luni a fost realizata o tranzactie speciala cu actiuni FP, de 905.000 de lei.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca volumele mai reduse de actiuni FP
tranzactionate in ultimele doua sedinte se incadreaza intr-un nivel normal.

"Scaderea semnificativa a volumelor tranzactionate pe FP poate fi vazuta mai degraba ca o revenire la un «normal», avand in vedere ca in primele sedinte de tranzactionare volumele au fost unele exceptionale, fiind pe masura importantei evenimentului in sine. In situatia in care intreg free-float-ul (numarul de actiuni liber tranzactionare -n.r.) FP s-ar tranzactiona in decursul unui an calendaristic ar rezulta un volum zilnic mediu pentru 2011 de approximativ 33,5 milioane actiuni, care ar putea creste spre un maxim de 50 milioane actiuni daca luam in calcul si scaderea participatiei MFP preconizata pentru anul in curs", a declarat Avram, potrivit Mediafax.

La inchiderea sesiunii, actiunile Fondului erau cotate la 0,615 lei, pret in scadere cu 0,81%.

Brokerul crede ca actiunile FP vor reactiona mai vizibil la evolutia pietelor externe decat alte titluri de la BVB, ca urmare a intrarii in actionariat a mai multor investitori straini.

Titlurile FP au fost urmate in topul rulajelor de actiunile SIF Moldova (SIF2) si BRD (BRD), cu operatiuni de 4,6 milioane lei si, respectiv, 4,5 milioane lei. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova a fost efectuata la 1,211 lei, pret in scadere cu 1,7%, iar actiunile bancii au coborat cu 0,69%, la 14,4 lei.

Cu 15 minute inainte de inchidere a fost efectuata o tranzactie speciala cu titluri SIF Moldova, pentru 2,3 milioane lei. Operatiunea a fost efectuata la 1,22 lei, pret cu 0,97% sub ultima cotatie de vineri.

Cea mai mare parte din lichiditatea titlurilor BRD a fost asigurata de o tranzactie speciala, cu 0,03% din actiuni, pentru 3,4 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la pretul de 14,4 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat si actiunile SIF Oltenia (SIF5) - 4 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 3,5 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 1,4 milioane lei si SIF Transilvania (SIF3) - 1,2 milioane lei.

La finalul sedintei, numai opt actiuni erau in crestere, insa acestea au avut rulaje reduse. Cea mai mare lichiditate dintre cele opt actiuni a fost consemnata de titlurile Erste (EBS), cu care s-au realizat transferuri de 246.000 de lei. Pretul acestor titluri a avansat cu 1,15%, la 155,3 lei, fiind sustinut de evolutia actiunilor pe piata de la Viena.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,7 milioane lei, suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 3,5 milioane lei.

Titlurile producatorului de bere Haber Hateg (HABE) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 1,2 milioane lei, iar cel mai recent transfer a fost efectuat la 2,7 lei, pret de aproape trei ori mai mare decat cea mai recenta cotatie.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in stagnare, iar piata de la Paris avansa cu 0,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,3%. Bursa din Cehia era singura in crestere, insa, cu numai 0,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri