Pentru prima data de la listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti s-a intors la nivelurile medii de anul trecut – aproximativ 5 milioane de euro. Exceptand tranzactiile de pe piata deal, rulajele pe FP au fost reduse. Ce se intampla cu avantul celui mai asteptat emitent?
Lichiditatea totala din sedinta de joi a fost de 21 milioane lei (5 milioane euro). Majoritatea tranzactiilor au fost facute pe piata de actiuni – 20 milioane lei.

Explicatia ar fi ca presiunea pusa la vanzare de cei care acumulasera detineri la Fondul Proprietatea (FP) s-a disipat.

“Acei investitori care au acumulat in trecut actiuni la FP, probabil ca au terminat de vandut pe termen scurt. Cumparatorii, majoritatea fonduri de investitii straine, indiferent daca si-au facut sau nu cota, prefera sa nu urce mai mult pretul. Mai ales ca stiu ca fara interventia lor, piata romaneasca are nivele reduse de lichiditate”, a explicat pentru wall-street.ro Andrei Ciubotaru (foto), senior broker la Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,25%, pana la 5.676,52 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,97%, pana la 3.327,63 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 0,36%, pana la 22,530,35 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 1,02%, la 11.770,76 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,76 procente, pana la 504,44 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 0,96%, pana la 795,51 puncte.

Dupa aprecierile de la inceputul anului, luna februarie a adus mai multe sedinte de corectii. Ciubotaru sustine ca in ianuarie piata a fost subjugata de convingerea ca jucatorii pe Fondul Proprietatea care vor vinde dupa listare se vor indrepta spre alte titluri listate.

“Dar s-a vazut ca nu a fost asa, drept dovada cresterile s-au linistit si au aparut corectii. Daca Fondul Proprietatea ramane la nivelul de pret de acum, probabil ca multi vor prefera sa vanda din alte detineri, pentru a intra la cumparare pe fond”, a explicat brokerul Tradeville.

In opinia sa, evolutia pretului FP va depinde de contextul international si de apetitul investitorilor straini pentru pietele emergente si de frontiera, cum este Romania.

Pe piata Deal a Bursei de Valori Bucuresti s-au realizat doua tranzactii, cu titlurile BRD si FP. Astfel, o tranzactie speciala s-a facut cu 200 mii de titluri BRD, la 14,6 lei, insumand 2,8 milioane lei. O alta tranzactie Deal s-a facut cu 1,5 milioane titluri ale Fondului Proprietatea, la pretul de 0,638 lei/actiune, insumand o valoare totala de 957 milioane lei.

Violentele din Egipt, o cauza a temperarii entuziasmului?

Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca entuziasmul indus investitorilor de listarea Fondului Proprietatea a fost temperat de precautia jucatorilor straini cauzata de escaladarea violentelor din Egipt. "Aceasta acalmie este determinata si teama investitorilor straini ca violentele din Egipt se pot raspandi in alte tari, iar astfel de evenimente ar duce la instabilitate si pe pietele financiare", a declarat Tod, potrivit Mediafax.

El crede ca investitorii de pe piata locala vor reveni la tranzactionare pe masura ce companiile isi vor publica rezultatele preliminare inregistrate anul trecut.

"Piata va reincepe sa se miste si daca vor aparea previziuni de buget de genul celei de la Transgaz, care prevede o reducere a profitului de aproape trei ori", a mai spus el.

Cea mai mare lichiditate din piata a fost generata de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 6 milioane lei. Au fost tranzactionate aproape 10 milioane de titluri, la un pret de 0,636 lei, in crestere cu 0,16% fata de cotatia de referinta.

Actiunile Petrom (SNP) au atras a doua lichiditate din piata, de 2 milioane lei. Cotatia a castigat 0,8 procente, pana la 0,3687 lei/actiune.

Si Banca Transilvania a atras un rulaj semnificativ, de 1,8 milioane euro,in timp ce cotatia a scazut cu 0,71%, pana la 1,40 lei/actiune.

Transgaz (TGN) a revenit in topul lichiditatii, cu 1,2 milioane lei. Actiunea a scazut cu peste 2,8%, ajungand la 272 lei/actiune.
Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au stagnat la 43,89 lei si au atras circa 836 mii lei.

Actiunile SIF Oltenia(SIF5) au atras un rulaj de 421 mii lei. Pretul a scazut cu 0,65%, pana la 1,38 lei. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,16 procente, pana la 1,23 lei, pe un rulaj de 209 mii lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au depreciat cu 0,1%, la 1,01 lei, pe rulaje de 484 mii lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 0,31%, la 0,633, pe schimburi de 62 mii lei.

Investitorii au fost prudenti si la tranzactionarea actiunilor de pe piata Rasdaq, unde transferurile au insumat numai 570.000 de lei. Valoarea este de 2,5 ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 1,4 milioane lei.

Titlurile Retrasib Sibiu (RTRA) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 182.000 de lei. La finalul sesiunii, aceste actiuni erau cotate la 0,5 lei, pret cu 4,17% peste referinta.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu 0,3% si, respectiv, 1%, iar piata de la Frankfurt era in stagnare. Oscilatii usoare erau inregistrate si de bursele din Europa Centrala si de Est. Majoritatea pietelor inregistrau corectii de pana la 0,6%, in timp ce bursele din Polonia si Bulgaria avansau cu 0,5% si, respectiv, cu 3,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri